16
máj

Ki számít tenyésztőnek? És ki szaporítónak? A különbségek részletesen „A Kutya” újság májusi számában!

0 Shares

Az örök kérdés, mellyel szinte minden kutyabarát, illetve kutyatulajdonos szembe találta már magát legalább egyszer az élete során, de legtöbben sokszor, hiszen a kutyások közötti beszélgetésekben gyakorta felmerül, valamint a különböző kutyás facebook csoportokban is gyakori témának számít az, hogy ki számít tenyésztőnek és ki szaporítónak! A beszélgetésekből világosan leszűrhető az a tény, hogy még mindig vannak olyan kutyabarátok szép számmal, akik nem tudnak különbséget tenni a tenyésztés és a szaporítás között, így a tenyésztő és a szaporító között sem látnak eltérést. Pedig nagyon sok különbség és eltérés észlelhető! Még mielőtt ezekről szó esne, az első és leglényegesebb szempont tisztázni a tenyésztés, és a szaporítás fogalmát!

Nézzük előbb, hogy mit értünk tenyésztés alatt:

Tenyésztésen azt értjük, amikor a tenyésztő alapos elméleti képzettséggel válogatja össze a párokat, és az állomány javítása érdekében tenyészt, mindezt a fajta standardjának figyelembevételével teszi. A kiváló tenyészegyedek párosítása, majd pároztatása abból a célból valósul meg, hogy a szülőknél még jobb belső és külső tulajdonságú utódok szülessenek. A tenyésztésben a szülők az adott fajtára jellemző öröklődő genetikai betegségekre szűrtek, a Magyar Ebtenyésztő Szervezet, a MEOE Szövetség rendszerében regisztráltak, tenyészvizsgával, a megfelelő védőoltásokkal, chippel és törzskönyvvel rendelkeznek!

A kutyatenyésztés megvalósításához két alapvető feltétel szükséges:

  1. Jó minőségű kutyák.
  2. Odaadó és hozzáértő szakemberek.

És most nézzük azt, mit jelent a szaporítás:

Szaporításon azt értjük, amikor a szaporító elméleti képzettség nélkül, az egyedek különösebb megválogatása nélkül, genetikai szűrővizsgálatok megléte nélkül, a Magyar Ebtenyésztő Szervezet, a MEOE Szövetség tenyészvizsgája nélkül, kizárólag pénzszerzési céllal, a kölykök eladása céljából szaporítja a kutyákat! A szaporításban részt vevő egyedek ritkán rendelkeznek törzskönyvvel, chippel, és védőoltásokkal! A szaporítás célja: a megszületett kiskutyák eladásából származó pénzszerzés!

  1. A szaporításban részt vevő kutyák ritkán jó minőségűek, a fajtajelleget gyengén vagy egyáltalán nem tükrözik!
  2. A szaporítást nem hozzáértő szakemberek végzik!

Olyan világot élünk, melyben elég sok a szaporító, olykor elég nehéz felismerni őket, sok kutyabarátnak nem is sikerül. Hogy meg tudd különböztetni a felelősségteljesen gondolkodó és becsületesen dolgozó tenyésztőt, a gondatlan szaporítótól, ebben nyújt segítséget „A Kutya” újság májusi lapszámában megjelent cikkem.

A különbségekről részletes leírást olvashatsz a cikkben! A saját érdeked, hogy ismerd az eltéréseket, és felismerd, ha netán valamikor belefutnál egy szaporítóba! Csak tanácsolni tudom, hogy olvasd el a cikket, hiszen életed bármely szakaszában segítségedre lehet!

Pár utolsó gondolat, amit fontosnak tartok minden esetben kiemelni, mikor a tenyésztés és a szaporítás közötti különbségekről írok!

Kérlek, ne támogasd a szaporítókat azzal, hogy tőlük vásárolsz kiskutyát, mert egyrészt ezzel tovább generálod a szaporítást, másrészt a saját magad által választott csapdába esel! Talán nem minden szaporítónál született kiskutya szenved egészségügyi betegségektől és mentális problémáktól, de nagy rá az esély, hogy sok kiskutya igen, mivel a szaporítók nem figyelnek oda a tervezett párosításokra, a különböző egészségügyi betegségek kiküszöbölésére.

Mielőtt kiskutya vásárlásra szánnád el magad, előbb tudj meg mindent a kiválasztott kutyafajtáról, majd dönts felelősen, mérlegeld, tudod-e vállalni a kiskutyát 10 – 15 éven keresztül minden felmerülő problémájával, anyagi vonzatával egyetemben, mert az élet hoz majd jót is és rosszat is számotokra! Ha már döntöttél, az életmódodnak megfelelően válassz fajtát. És ha már a kutyafajtát is kiválasztottad, javaslom, keresd meg a MEOE Szövetség azon fajtaklubját, amely fajtát kiválasztottad. Vedd fel a kapcsolatot a fajtaklubbal és érdeklődd meg, mely tenyésztőnél vannak a fajtán belül eladó kiskutyák. A fajtaklubnál ahhoz a tenyésztőhöz fognak irányítani, akinél adott esetben vannak eladó kiskutyák. Egy jó nevű tenyészetből, genetikai szűrővizsgálatokkal rendelkező szülőktől származó kiskutya kiválasztásával sokkal nagyobb az esélyed egy egészséges kiskutyára, aki társad lehet egy egész kutyaéleten át!

Ha kutyát szeretnél, előbb gondolkozz, majd döntsd felelősen! És semmiképpen se vásárolj szaporítótól!

Köszönöm, ha megtisztelsz vele és elolvasod „A Kutya” újság májusi számában megjelent hasznos cikkemet! 🙂


„A Kutya” újság májusi száma hagyományos papír alapon megvásárolható az újságárusoknál, újságos standokon, online megvásárolható a Dimag.hu oldalán, vásárlás után a számítógépre letöltve elolvasható és bármikor újraolvasható!


Kedves Olvasó! Kutyás cikkíróként a tavalyi év új lehetőséget hozott az életembe! A Kutya Portál online kutyás platform mellett 2018 október hónaptól kezdődően a kutyások legnagyobb magazinjában, „A Kutya” újságban is olvashatóak a cikkeim!😊 Hónapról-hónapra más-más témában minden kutyabarát és kutyatulajdonos számára hasznos és értékes mondanivalóval! Köszönöm, ha olvasod a cikkeimet!🙂😊 Számomra igazi öröm, ha a kutyás életedben a hasznos információkkal a segítségedre lehetek!🙂😊


A cikk szerzője: Vámosi Ildikó, a Broken Hill’s Heart chow-chow kennel tenyésztője & a Kutya Portál szerzője és főszerkesztője & „A Kutya” újság cikkírója


 

0 Shares
Comments ( 0 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!