11
febr
kiallitasok-2017-kiemelt-kep - 3. verzio

Kiállítások 2017

0 Shares

2017. május 28.

60 éves Jubileumi CAC – Nyíregyháza

Nyíregyháza CAC kutyakiállítás! Hogy mi jut róla az eszembe? Sok szép emlék, melyekre nagyon jó visszagondolni. A 2000-es éveket átlépve 5 éven keresztül részt vettünk és milliónyi szép emlékkel gazdagodtunk! Remek helyszín, nagyszerű szervezés, élvezettel eltöltött idő, nagy beszélgetések, sok szép kutyafajta, számtalan csodás pillanat, szép eredmények és óriási örömök! 2006-ban Erik ezen a kiállításon bekerült a legszebb 10 kutya közé, 2007-ben Tháliát a legszebb babynek választották, ugyanezen évben Nico az itt szerzett eredményével Hungária Junior Champion lett, 2009-ben Erik az itt szerzett eredményével Hungária Grand Champion lett!

Minden egyes alkalmat nagy élményként éltünk meg! A város közelsége vonzó, a Nyíregyházi Múzeumfalu egy igazán különleges helyszín, az erdő közepén a béke szigete, a kiállítás napján a sok szép kutyáé, az őket kísérő családoké, a kilátogató vendégeké és minden kutyásé, aki jelen van.

Nyíregyháza CAC kutyakiállítás! Az idei évben jóleső izgalommal tekintettem elé és nagyon vártam. A kiállítás előtti napon izgatottan készülődtem: kutyát fürösztöttem, szárítottam, szőrzetet igazítottam, fésültem, összekészítettem azon iratokat és a kutyás felszereléseket, melyekre másnap szükségünk lesz, és még ezeregy dolgot csináltam aznap, hogy mindennel időben végezzek, így gyorsan és tevékenyen telt a szombat.

És végre-valahára elérkezett a kiállítás napja. Korán reggel keltem, egy gyors reggeli, utolsó simítások a kutya szőrzetén, minden és mindenki előkészítve várt az indulásra. Mire végeztem a hintó is előállt, bepakoltunk, szépen elhelyezkedtünk és a lovak közé csaptunk, irány a nyíregyházi Múzeumfalu.

Mivel korán indultunk és közel is lakunk, így az elsők között érkeztünk meg a helyszínre. Szeretek korán érkezni, még a nagy tömeg előtt, ez egy lényeges szempont és előny is egyben, hiszen így a kutya könnyebben megszokja a légkört. Playboy azelőtt még soha nem járt kutyakiállításon, így számára ez volt az első megmérettetés. Nagyon fontos, hogy a kutya az első alkalmat pozitív élményként élje meg, hiszen az első benyomás a későbbi kiállítási szerepléseket, viselkedést tekintve nagyon sokat nyom a latban. Az első kiállítás élménye, emléke örökké a kutya elméjében marad és egyáltalán nem mindegy, hogy pozitívan vagy negatívan éli azt meg.

Playboy pozitívan élte meg, új volt számára a közeg, a sok kis- és nagyméretű kutya, a rengeteg ember, akik közül néhányan közelebbről is szerettek volna megismerkedni vele, hirtelen egy számára még nem látott és tapasztalt ismeretlen világba csöppent és egész idő alatt nagyon nyugodtan viselkedett. A ringben pedig nagyon ügyesen szerepelt, de mindjárt azt is elmesélem.

Bennem azért nagyobb volt az izgalom, mint szeretett kutyámban, hiszen sok év kihagyás után vágtam neki újból a kutyakiállítások világának. A kezdeti izgatottságom némileg alábbhagyott, amikor sorra érkeztek a chows ismerősök, barátaim, így az üdvözlések után kedélyes csevegéssel töltöttük az időt. Közben a fajta iránt érdeklődők, rajongók is folyamatosan érkeztek, megcsodálták kutyáinkat és számtalan kérdésük volt, melyeket próbáltunk érdemben megválaszolni. Így gyorsan eltelt az idő, elérkezett a délelőtt 10.00 óra és a ringekben kezdődtek a bírálatok.

A fajta a központi (BIS) ringbe volt beosztva és a május végi, meleg időjárásra való tekintettel az elsők között került bírálatra. Ahogy elkezdődtek a bírálatok, Playboyyal odaálltunk a ring bejárata mellé, hogy szokja a közeget. 10.-ként kerültünk be a ringbe, de a chow-chow fajtán belül elsőként, mint fiatal osztályos kan. A fajtát Dr. Tesics György nemzetközi küllembíró minősítette ezen a kiállításon. A bíró úr minden kiállítót kézfogással üdvözölt a ringben, aztán következett maga a bírálat, mely nagyon alapos volt, kezdve a kutya fogainak, nyelvének, szájpadlásának, heréjének ellenőrzésével.

A következő lépés a mozgásban való szemrevételezés volt, amit sikerült ügyesen prezentálnunk. Playboy már előzőleg sikeresen megmutatta a fogait, belül a száját, a szájpadlását és most pedig szépen futott mellettem a körben (közben vigyáztam, nehogy véletlenül megbotoljak valamiben, füves talajon semmi sem kizárt). Egy kör után a bíró úr szemügyre vette a kutyát álló helyzetben is, Playboy nagyon ügyesen figyelt közben. Végül egy korrekt leíró bírálatot kaptunk, a bíró úrnak tetszett Playboy.

A bírálatunk után végigszurkoltuk a barátaink kutyáinak bírálatát is, Ők is ügyesen szerepeltek, mindegyikőjük nagyszerű leírást kapott. Minden chowt sikerült lebírálni, eztán következett a fajtagyőztes címért való összevetés. 3-an voltunk a ringben, a bíró úr újból szerette volna látni a kutyákat mozgásban, így futottunk egy kört, végül sikerült a fajtagyőztest kiválasztania. A bíró úr javaslatára mehettünk a Junior Best In Showba, de végül ezt a lehetőséget nem használtuk fel. Amint a ring titkártól megkaptuk a bírálati lapunkat, visszamentünk az árnyékba, ahol táboroztunk, Playboyt visszatettem a ketrecbe, hagy pihenjen, míg várakozunk.

11.00 órára végeztünk is a bírálati körben. Delelőhöz közeledvén a levegő folyamatosan melegedett, a 25 °C fokban jó szolgálatot tett a hűtőmatrac, melyet előzőleg direkt azért rendeltem, hogy a meleg időjárásban hűtse a kutyát. A matrac zselével van töltve, és ha a kutya ráül vagy ráfekszik, a matrac a ránehezedő súly hatására kifejti hűtő hatását. Tényleg nagyon hasznos volt, Playboy míg a ketrecben pihent, végig azon feküdt és még csak nem is lihegett, jól érezte magát rajta.

A Junior BIS kezdéséig még bőven volt idő, ezért körbejártam a kiállítást, míg várakoztunk, és megcsodáltam a sok szép kutyát. Az agilityző kutyák sportteljesítménye lenyűgözött, jó néhány fotót készítettem közben. A BIS előtt pedig egy nagyon érdekes programnak lehettünk szemtanúi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrkapitányság rendőrkutyás bemutatójának, melyből magunk is meggyőződhettünk arról, hogyan segíti az ember munkáját, illetve hogyan dolgozik a gazdájával teljes egységben egy vagy több rendőrkutya. Nagyon hasznos volt és nagyon tetszett ez a bemutató, videofelvételt is készítettem róla, melyek a YouTube csatornámon megtekinthetők.

A nap további részében a chows barátainkkal beszélgettünk és készítettünk pár fotót a közösen eltöltött idők emlékére…

… és e kiállításon való részvétel emlékére is.

 

Végül úgy döntöttem, hogy nem várjuk meg a BIS-t, mert ismerőseinket (akik segítettek nekünk a hazajutásban) nem akartam délután 17.00 óráig várakoztatni a melegben. Így délután 14.00 óra környékén összepakoltunk, elköszöntünk a chows barátainktól és elindultunk hazafelé egy fárasztó nap után boldogan!

Nagyon örülök, hogy sikerült megoldanom az utazást és részt tudtam venni szeretett kutyámmal ezen a kiállításon, hiszen a Múzeumfaluban rendezett kiállításhoz sok szép emlékem fűződik a múltból.

Sok év kihagyás után kezdtem újból a kutyakiállítások világában. Egy nagyszerű napot töltöttünk együtt sok-sok kutyaszeretővel, rég látott & újonnan megismert kedves barátokkal, rengeteg szépséges kutyával, a fajtához értő bíróval és nagyon alapos bírálattal – köszönjük szépen! 🙂

Szuper volt találkozni, beszélgetni, egymásnak szurkolni és felhőtlenül örülni minden kedves barát sikerének. Csodás nap volt, úgy gondolom, ezt a mai napot sok hasonló fogja még követni a jövőben. A szezon további részében már nem tudtam eljutni kutyakiállításra, így mindez már a 2018-as évre illetve kutyakiállítási szezonra vonatkozik!

Bíró:

Dr. Tesics György(HU)

 

Eredmény:

Broken Hill’s Heart Playboy

Kitűnő I. – HPJ, BOS

Fiatal osztály

 

 

0 Shares
Comments ( 0 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!