12
ápr

A chow-chowk legmélyebb érzései

0 Shares

A kutyáknak hasonló érzéseik vannak, mint nekünk, embereknek, legalábbis jó néhány érzésük hasonlít az emberi érzésekre.

Az érzések két csoportra oszlanak: elsődleges érzésekre, amit ösztönösen érzünk mi is és a kutyáink is, és a másodlagos érzésekre, melyek már a feldolgozás eredményeként alakulnak ki bennünk, emberekben. Nem véletlen írtam csak embereket, ugyanis a tudomány jelen állása szerint a kutyák csak az elsődleges érzelmeket tudják átélni. azok ösztönösen vannak kódolva az emberbe is, és ugyanúgy a kutyákba is.

A pozitív érzelmek közül a leggyakrabban látott és tapasztalt érzés az öröm, legalábbis én ezt látom a legtöbbet a kutyáimon. Jó érzés látni, amikor teljesen elfeledkeznek magukról, csak játszanak önfeledten. Sok más helyzetben is látom az öröm érzését rajtuk, például ha elmegyek itthonról, majd hazajövök és örömmel szaladnak elém, boldogan csóválják a farkukat, odajönnek hozzám, boldogan üdvözölnek, várják a simogatást, amit azonnal meg is kapnak, de volt már arra is példa, hogy szeretett kutyám a viszontlátás örömében kétszer körbeszaladta az udvart, majd megállt előttem boldogan mosolyogva és várta a simogatást. De bármikor, ha látnak, mindig örülnek! Az ugatás és az izgatott vakkantás is az öröm kifejezésére szolgál. Olyan jó, amikor a kutyáimon nem csak látom, hanem hallom is, hogy mennyire örülnek az érkezésemnek, mennyire örülnek a figyelmemnek. A kutyák a jelenben élnek, nem foglalkoznak sem a múlttal, sem a jövővel, így bármikor, ha látják a szeretett gazdit, örülnek és ezt láthatóan mindig ki is nyilvánítják felénk!

A másik pozitív érzelem, amely erősíti a kutya-gazda kapcsolatot és az egymás iránti kötődést, az a szeretet. A kutyák hűségesek, ragaszkodók és szeretnek minket! Szeretetüket különféle módokon tudják irányunkba kimutatni. A kutyák szeretetének jeleiről bővebben a Kutya Portálon található „13 jel, melyből tudod, hogy a kutyád nagyon szeret” című cikkemben olvashattok.

Egy biztos, a chow-chow a családját nagyon tudja szeretni, a családból is főképp azt a kiválasztott személyt, akit gazdájának tekint, akihez a legjobban kötődik, akiért önzetlenül mindent megtenne, és akivel mindig együtt érez, bármi történjen is. És itt kanyarodunk vissza a harmadik pozitív érzelemhez, amit a kutyák éreznek, ez pedig az empátia. Bármi történjen is szeretett kutyánk képes együtt érezni velünk. Ha szomorúak vagyunk, velünk érez, odajön és próbál vigasztalni. Ha boldogok vagyunk, láthatóan ő is velünk örül és boldog. Szeretett kutyáink képesek átvenni érzéseinket, legyen az szomorú, boldog, jó vagy rossz.

A kutya-gazda kapcsolat valójában egy igaz barátság (nem gondolom szülő és gyermek kapcsolatnak), valódi kötődésről beszélünk, a gazdi és a kutya kölcsönös támogatást nyújt egymásnak. A kutya-gazda kapcsolatban megvan az a kölcsönön vonzalom, ami ezt a kapcsot alakítja, és a felek gyakran egymáshoz igazítják a viselkedésüket!

Az én szeretett chowimmal szereteten és igaz barátságon alapul a kapcsolatunk, melyben mindannyiunk részéről vannak érzelmek. A kutyáim is ugyanúgy tudnak örülni, boldognak lenni, szeretni és együtt érezni, mint amennyire én. A galériában szeretett kutyáim legmélyebb érzéseiről láthattok néhány fotót!

Kellemes időtöltést kívánok a fotók böngészéséhez!


Kedves Olvasó! Köszönöm, ha megtiszteltél vele és megnézted szeretett kutyáim érzelmeket tükröző fotóit! 🙂

Új hírekért, kérlek, gyakorta látogass vissza a honlapomra, www.brokenhillchow.hu, ne feledd.🙂

Ha a chow-chow fajta szerelmese vagy, szeretettel várlak a Broken Hill’s Heart chow-chow tenyészet facebook csoportjába.😊❤️

A tenyészet facebook oldalán is találsz szép fotókat és hasznos tartalmakat!

A csodálatos kiskutyáimról és a nagy, felnőtt medvéimről kedves videókat láthatsz a tenyészet YouTube csatornáján, kérlek, nézz be oda is!

Az Instagramon is megtalálsz, ha szeretnél!


A képeket és a galériát készítette:
Vámosi Ildikó
Broken Hill’s Heart chow-chow kennel tulajdonosa és tenyésztője
Kutyás cikkíró és szerző

Cikkeimet a hivatalos szerzői weboldalamon olvashatod!

🙂❤️ Szeretettel várom a kutyák szerelmeseit,
a hobby kutyásokat, a tenyésztőket, a kiállítókat és mindenkit, aki imádja a kutyákat! ❤️🙂

Keresd Vámosi Ildikó, kutyás cikkíró és szerző hivatalos honlapját!

https://ildikovamosi.hu


 

0 Shares
Comments ( 0 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!