14
jún

Kiállítások 2012

0 Shares

2012. 10. 04 – 05 – 06.

EURO DOG SHOW

Bukarest

Az idei évben a Román Kynológiai Szervezet rendezhette meg Európa egyik legrangosabb kiállítását, az Európa Kutyakiállítást. A tervezett helyszín Bukarestben az egyik nagy rendezvényközpont, a RomExpo volt.

A 3 napos rendezvényt október elejére hirdették meg, ami része volt a teljes két hetes kiállítási rendezvénysorozatnak Romániában. A kiállítás sorozat első két nemzetközi kiállítása a hagyományosan minden évben megrendezett Marosvásárhelyi Dracula Golden Trophy volt szeptember végén. Ezt követően, október 02.-én rendezték meg a nemzetközi CACIB kiállítást Ploiestiben, majd október 04.-én a Bukarest Winner nemzetközi kiállítást Bukarestben. Október 05.-én pedig már az Európa Kutyakiállítás első napján vehettek részt a kiállítók a kutyáikkal.

A három napon át tartó Európa Kutyakiállításra összesen 6200 kutya nevezését regisztrálták. A legnagyobb számban orosz kiállítók neveztek, szám szerint 1819 kutyával, a második legnagyobb nevezési szám a román kiállítóké volt, akik összesen 1183 kutyát neveztek. Harmadik legnagyobb nevezési számmal Ukrajna nevezett 436 kutyát, negyedik országként pedig kis hazánk 378 nevezett kutyával, míg az ötödik Olaszország szintén 378 nevezett kutyával.

A legnagyobb létszámmal az alábbi fajtákat regisztrálták:
Törpe Schnauzer minden színben: 180 kutya.
Amerikai Staffordshire Terrier: 180 kutya.
Cane Corso: 180 kutya.
Csivava: 140 kutya.
Dobermann: 130 kutya.

A kiállítók 52 országból mindössze 6200 kutyát neveztek, ami Európa egyik legnagyobb kiállításához mérve nagyon kevés. Sok európai kiállító tiltakozásul maradt távol a kiállítástól, mint megtudtuk. Sajnos Romániában a kóbor kutyákat legyilkolhatják az utcákon, ezt a törvényt a román kormány hozta, sok kiállító e törvény ellen tiltakozva maradt távol a rendezvénytől.

Mint már írtam Magyarországról közel 400 kutyát neveztek a tenyésztők. Mi is közéjük tartoztunk és megtettük azt a merész lépést, hogy el is mentünk. Akár egy szép mese is lehetne, de inkább hátborzongató volt, hegyen-völgyön át, meredélyen, szakadékok mentén, útlezárások és rendőri ellenőrzések során át, bukkanókkal és úthibákkal teletűzdelt utakon végül 12 órás autózás után előtűnt Bukarest városa. A kiállítás a RomExpo nevű rendezvényközpontban került megrendezésre. A csarnokban elég meleg volt, a ringek kék szőnyeggel voltak fedettek.
Az Európa Kiállításon a fajtát Dagmar Klein román küllembíró minősítette. Összesen 38 chowt neveztek a rendezvényre, a felét román kiállítók nevezték. A nevezett chowk száma osztályok szerinti megoszlásban így alakult:

Nevezett kölyök kanok: 2 chow
Nevezett fiatal kanok: 2 chow
Nevezett növendék kanok: 3 chow
Nevezett nyílt kanok: 7 chow
Nevezett champion kanok: 6 chow
Összes nevezett kanok száma: 20 chow

Nevezett baby szukák: 2 chow
Nevezett kölyök szukák: 2 chow
Nevezett fiatal szukák: 5 chow
Nevezett növendék szukák: 2 chow
Nevezett nyílt szukák: 2 chow
Nevezett champion szukák: 5 chow
Összes nevezett szukák száma: 18 chow

A felnőtt Európa Győztes kan egy Orosz származású fekete kan lett, a felnőtt Európa Győztes szuka egy krém lány lett szintén Oroszországból. A Fajta Győztes egy fekete fiatal szuka lett Litvániából, aki a Fiatal Európa Győztes címet is megkapta.

Belinda nagyon ügyesen szerepelt, osztályában 4. helyre sorolta a bírónő. Köszönjük!

A V. Fajtacsoportban a BOG címet egy nem túlzottan közismert kutyafajta, a Fáraókutya kapta, második a Shiba lett, a harmadik helyet pedig a Pomerániai törpespicc szerezte meg.

A Magyar kutyák ügyesen szerepeltek, 69 Európa Győztes eredmény született. Gratulálunk mindannyiójuknak! És mindenkinek, aki részt vett!

Találkozunk jövő májusban Budapesten a Világkiállításon!

Az Európa kiállításon készített fotóinkat a Galériában>> nézhetitek meg.

Bíró:

Dagmar Klein (RO)

 

Eredmény:

Broken Hill Belinda

Kitűnő IV.

Champion osztály

 

 

2012. 08. 26.

CACIB – Debrecen

A 2 x 1 napos Nemzetközi Kiállítást a debreceni Szervezet az Egyetem Agrártudományi Centrumának területén rendezte meg.

Az időjárás perzselően meleg volt ezen a hétvégén, ezért úgy döntöttünk, hogy csak a második napi kiállításra megyünk el. A Szervezők mindent megtettek azért, hogy a nagy meleg elviselhető legyen a kutyák és gazdáik számára, pancsolók voltak kitéve több helyen is a kiállítás területén és működtek a párakapuk is. Ezen kívül nagy sátrak voltak felállítva, ami alá be lehetett menni, volt, amelyikben klíma is működött.

Sajnos elég sokat kellett várni a bírálatra, a kora délutáni órákban került sorra a fajtánk. Szerencsére szeretett kutyánkkal nem volt semmi probléma a nagy melegben, aminek nagyon örültünk!

Belinda osztályában szép eredménnyel szerepelt és ezzel megszerezte a Hungária Show Champion és a Hungária Grand Champion címeket! Büszkék vagyunk rá!

Gratulálunk minden kiállítónak, aki részt vett!

Bíró:

Dr. Molnár Zsolt (RO)

 

Eredmény:

Broken Hill Belinda

Kitűnő I. – CAC, CACIB, BOB

Champion osztály

!HUNGÁRIA SHOW CHAMPION!

!HUNGÁRIA GRAND CHAMPION!

 

 

2012. május 18 – 19 – 20.

WORLD DOG SHOW

Salzburg

&

2012. május 20.

CHOW-CHOW CLUB SHOW

Salzburg

Az idei évben az Osztrák Kennel Club kapta a megtiszteltetést, hogy megrendezhette a World Dog Showt. A Világkiállítás helyszíne Salzburg városa, ahová 2012. május 18. és 20. közé várták a világ legszebb kutyáit.

A Világkiállításra több mint 18 000 kutya nevezését regisztrálták. A háromnapos rendezvényen 350 kutyafajta egyedei versenyeztek a világ 55 országából 139 küllembíró közreműködésével.

A World Dog Show egy hatalmas rendezvényközpontban került megrendezésre, melynek voltak külső és belső területei is. A táj gyönyörű volt, hegyekkel és völgyekkel tarkított vidék. A kiállítás helyszínére érkezvén a távolban havas hegycsúcsokat lehetett látni. A város a hegy lábánál helyezkedik el, ahol a meleg sokkal erőteljesebben volt érezhető.

Az V. csoport kutyafajtáit, így a chow-chowt is, május 19.-én, szombaton bírálták el. Erre a kiállításra neveztünk ugyan kutyát, de végül az erősen vedlésnek indult szőrzete miatt döntöttünk úgy, hogy nem visszük el, így csupán nézőként és szurkolóként vettünk részt a rendezvényen. A fajtát egy belső területen lévő ringben bírálták.

A Világkiállításra 120 chow volt nevezve, ebből 99 kutya volt felvezetve. A hangulat a chows ring körül baráti volt, a kiállítók közül sokan ismerték egymást, hiszen a minden évben megrendezett három nagy kiállításon (WDS és az EDS + az Olasz Klubkiállítás) sokuk részt vesz.

A Világkiállításon a fajtát Marianne Baden dán származású küllembíró minősítette. A nevezett és felvezetett chowk száma osztályok szerinti megoszlásban így alakult:

Nevezett kölyök kanok: 3 chow – Felvezetett kölyök kanok: 3 chow

Nevezett fiatal kanok: 16 chow – Felvezetett fiatal kanok: 12 chow
Nevezett növendék kanok: 12 chow – Felvezetett növendék kanok: 9 chow
Nevezett nyílt kanok: 10 chow – Felvezetett nyílt kanok: 5 chow
Nevezett champion kanok: 23 chow – Felvezetett champion kanok: 20 chow
Nevezett veterán kanok: 2 chow – Felvezetett veterán kanok: 2 chow
Összes nevezett kanok száma: 66 chow. – Összes felvezetett kanok száma: 51 chow.

Nevezett kölyök szukák: 10 chow – Felvezetett kölyök szukák: 6 chow
Nevezett fiatal szukák: 12 chow – Felvezetett fiatal szukák: 10 chow
Nevezett növendék szukák: 8 chow – Felvezetett növendék szukák: 6 chow
Nevezett nyílt szukák: 12 chow – Felvezetett nyílt szukák: 8 chow
Nevezett champion szukák: 16 chow – Felvezetett champion szukák: 10 chow

Nevezett veterán szukák: 4 chow – Felvezetett veterán szuka: 1 chow
Összes nevezett szukák száma: 62 chow – Összes felvezetett szukák száma: 41 chow.

A felnőtt Világgyőztes kan egy Orosz származású fekete kan lett, a felnőtt Világgyőztes szuka szintén fekete színű és Olaszországban él. A Magyar chowk kitűnő eredményekkel szerepeltek. Gratulálunk mindenkinek!

Másnap, azaz május 20.-án, vasárnap került sor az Osztrák Chow Klub kiállítására, ugyanazon helyszínen, de most már külső ringben bírálva a fajtát. A nevezett chowk száma a Klubkiállításra 91 volt, ebből 68 kutyát vezettek fel. A kiállítók közül többen csak a Világkiállításra neveztek és a másnapi Klubkiállításon már nem voltak jelen a kutyáikkal, így a fajtakiállításon merőben más eredmények születtek, mint előző nap. A Klubkiállításon a fajtát Shirley Varley angol származású küllembíró minősítette. A nevezett és felvezetett chowk száma osztályok szerinti megoszlásban így alakult:

Nevezett bébi kan: 1 chow

Nevezett kölyök kanok: 4 chow – Felvezetett kölyök kanok: 4 chow

Nevezett fiatal kanok: 11 chow – Felvezetett fiatal kanok: 6 chow
Nevezett növendék kanok: 6 chow – Felvezetett növendék kanok: 3 chow
Nevezett nyílt kanok: 6 chow – Felvezetett nyílt kanok: 5 chow
Nevezett champion kanok: 15 chow – Felvezetett champion kanok: 13 chow
Nevezett veterán kanok: 2 chow – Felvezetett veterán kanok: 1 chow
Összes nevezett kanok száma: 45 chow. – Összes felvezetett kanok száma: 32 chow.

Nevezett bébi szukák: 2 chow – Felvezetett bébi szukák: 2 chow

Nevezett kölyök szukák: 6 chow – Felvezetett kölyök szukák: 5 chow
Nevezett fiatal szukák: 10 chow – Felvezetett fiatal szukák: 8 chow
Nevezett növendék szukák: 6 chow – Felvezetett növendék szukák: 6 chow
Nevezett nyílt szukák: 11 chow – Felvezetett nyílt szukák: 10 chow
Nevezett champion szukák: 9 chow – Felvezetett champion szukák: 4 chow

Nevezett veterán szukák: 2 chow – Felvezetett veterán szuka: 1 chow
Összes nevezett szukák száma: 46 chow – Összes felvezetett szukák száma: 36 chow.

A Klubkiállítás jó hangulatban telt el. A felnőtt Klubgyőztes kan egy Német származású Svédországban élő vörös kan lett, a felnőtt Klubgyőztes szuka is szintén vörös színű és Ausztriában él.

A Magyar chowk nagyszerű eredményekkel szerepeltek a Klubkiállításon.

Gratulálunk mindenkinek, aki részt vett kutyájával és minden helyezett és győztes kutyának és gazdinak is!

Találkozzunk 2013-ban Magyarországon a Világkiállításon!

A kiállításokon készített fotóinkat megtekinthetitek a World Dog Show 2012, Salzburg>> és a World Club Show 2012, Salzburg>> galériákban.

 

 

2012. 04. 07 – 08.

Marathon Dog Show – 2 x CACIB + 1 CAC – Miskolc

Magyarországon az évadnyitó nemzetközi CACIB kiállítást 2012-ben a miskolci Szervezet rendezte meg. Ez a rendezvény eltért a megszokottól. A kiállítók ezen a hétvégén nem kettő, hanem három kiállításra is nevezhették kutyáikat. Szombaton egy nemzetközi OPEN CACIB kiállításon és egy este kezdődő Holdvilág nemzeti CAC kiállításon, vasárnap pedig a Húsvét-i nemzetközi CACIB kiállításon vehettek részt a kutyások.

A Marathon Dog Show-ként meghirdetett kiállítás első napjára a tavaszi, napsütéses időjárásnak köszönhetően sok vendég látogatott ki.

Az este kezdődő Holdvilág CAC kiállítás szervezés tekintetében hagyott maga után kívánnivalót, a terület nem volt kellőképpen megvilágítva, így ahogy sötétedett és elkezdődtek a bírálatok, szinte semmit nem lehetett látni, a bírók elemlámpák igénybevételével bíráltak a vaksötétben, amit a legtöbben negatívumként könyveltünk el!

A második kiállítási nap hideggel köszöntött ránk, nagyon fújt a szél és alig volt kint látogató. A chow mezőny nemzetközi volt, Német, Osztrák és Lengyel kiállítók is eljöttek kutyáikkal. Mindhárom kiállításra 9 chow-chow volt nevezve és egy kivételével mindannyian jelen voltak.

2 kutyát neveztünk, akik az első napot élvezték, de a második napra már kicsit fáradtak voltak. Kutyáink osztályukban ügyesen szerepeltek, Belinda ezen a kiállításon 2 x R.CACIB eredményt ért el, amit a későbbiek folyamán az FCI 2 x CACIB eredményként igazolt vissza! Nagyon örültünk!
Gratulálunk minden kiállítónak, aki részt vett!

Eredmények:

 

2012. Április 07.

„Miskolc OPEN” CACIB Show

 

Bíró:

Erdős László (HU)

Broken Hill Indiana Jones

Broken Hill Belinda

Kitűnő I.
Nyílt osztály

Kitűnő II. – R.CAC, R.CACIB
Champion osztály

2012. Április 07.

Holdvilág CAC Show

 

Bíró:

Jadranka Milatovic (CRO)

Broken Hill Indiana Jones

Broken Hill Belinda

Kitűnő I.
Nyílt osztály

Kitűnő II. – R.CAC
Champion osztály

2012. Április 08.

Húsvéti CACIB Show

 

Bíró:

Vladimir Piskay (SK)

Broken Hill Indiana Jones

Broken Hill Belinda

Kitűnő I.
Nyílt osztály

Kitűnő II. – R.CAC, R.CACIB
Champion osztály

 

 


2012-ben 5 kutyakiállításon vettünk részt kutyáinkkal, akik szép eredményeket értek el, melyeket az alábbi táblázatban összesítve is megtekinthettek.

 

2012.

Kiállítási eredmények összesítése

Kiállítás – Helyszín

Időpont

Bíró Belinda eredményei Indiana Jones eredményei

CACIB – Miskolc

2012. 04. 07.

Erdős László Kitűnő II. Champion osztály R.CAC

R.CACIB

FCI által CACIB cím visszaigazolva

Kitűnő I.

Holdvilág CAC – Miskolc

2012. 04. 07.

Jadranka Milatovic (CRO) Kitűnő II. Champion osztály R.CAC Kitűnő I.
Húsvéti CACIB – Miskolc

2012. 04. 08.

Vladimir Piskay (SK) Kitűnő II. Champion osztály R.CAC

R.CACIB

FCI által CACIB cím visszaigazolva

Kitűnő I.
CACIB – Debrecen

2012. 08. 26.

Dr. Molnár Zsolt Kitűnő I. Champion osztály CAC

CACIB, BOB

Hungária Show Champion

Hungária Grand Champion

——–
Euro Dog Show – Bukarest (Románia)

2012. 10. 04.

Dagmer Klein (RO) Kitűnő IV. ——–
Összes kiállítási eredmény   Kitűnő I.
3 x Kitűnő II.
Kitűnő IV.
3 x Champion osztály R. CAC
2 x CACIB
BOB
3 x Kitűnő I.
Champion eredmény   Hungária Show Champion
Hungária Grand Champion
———-

 

0 Shares
Comments ( 0 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!