15
szept
Megfelelő fajta lenne számomra a Chow-Chow?

Megfelelő fajta lenne számomra a Chow-Chow?

0 Shares

Fajtaválasztás előtt sokan felteszik maguknak ezt a kérdést. Meg kell ismerned a fajtát, mielőtt elköteleznéd magad e fenséges megjelenésű kutyák irányába. Sajnos, sokszor kerül menhelyre a fajta, mert a gazdi kutyavásárlás előtt nem tájékozódott megfelelően a chow-chow különleges természetével, viselkedésével, nevelésével kapcsolatban. Ez a cikk abban próbál segíteni, hogy el tudd dönteni, ideális fajta lenne-e számodra a chow-chow.

Ez a bolyhos, imádnivaló 8 hetes chow-chow baba néhány rövid hónapon belül egy erős, makacs és független természetű kutya lesz. Bár a chow roppant intelligens és a gazdájához rendkívül hűséges, erős akarata teszi őt kihívássá azon ideális tulajdonosok számára, akik hajlandók elég időt, türelmet és energiát fordítani ezekre a komoly, méltóságteljes és büszke kutyákra.

 1. Chow-Chow történelem

A chow-chow egy ősi típusú fajta, történelme 2000 – 3000 évvel korábbra nyúlik vissza. Tudományos kutatások szerint sarkvidéki eredetű és Kínában jelent meg először, más elméletek viszont Mongóliából származtatják. A fajtát többcélúan használták, századokon át vadászatokon, emellett őrző kutyaként, valamint olykor kocsi húzásra és terelésre is. A chow ma már elsősorban társasági kutya.

 1. Általános megjelenés

  1. Hosszú szőrzet: A chow egy rövid, tömör, kvadratikus felépítésű kutya, bőséges és dús dupla szőrzettel (hosszabb, durvább fedőszőr és puha, gyapjas aljszőrzet), mely különösen vastag a nyak körül, ahol oroszlán-szerű sörényt képez. Farkát szorosan a hátán hordja.Nyelve kékes-feketés és kölyökként inkább 44 foga van, mint a szokásos 42. Egyedülálló, mesterkélt (dagályos) járását egyenes hátsó lábainak köszönheti.
  2. Rövid szőrzet: A szőrzet hosszát kivéve ugyanazon adottságokkal rendelkezik, mint a hosszú szőrzetű kutyák. A szőrzet rövid, sűrű, egyenes, elálló, nem lapul a testhez és állagában plüss-szerű.
 1. Temperamentum (vérmérséklet)

A chow-chow rendkívül hűséges, méltóságteljes, zárkózott, jó felfogóképességű és büszke. Saját önálló és független természettel rendelkezik, mely tulajdonság inkább macskára jellemző, mint kutyára.

A fajta a köztudatban egygazdás kutyaként híresült el, de ez félreérthető. Annak ellenére, hogy a családból egy személyt tekintenek gazdájuknak és Őt szeretik a legjobban, a család többi tagját is elfogadják, és ugyanúgy védelmezik.

 1. Sajátságos jellemvonások

  1. Őrzés: Ez az ősöktől örökölt tulajdonság a mai napig a fajta jellemzője. A chow-chow kiváló őrző és védelmező kutya. Különösen a saját családját, a családba tartozó gyermekeket, az otthonát védi, és mindig figyelmeztet, ha idegen van a közelben, vagy ha idegen érkezik. Feleslegesen nem ugat, csak ha oka van rá. Ha baj van, nem tétovázik, azonnal támad. Bár gyakran elég a puszta fenyegetése: a magasra tartott fej, az átható tekintet, ehhez párosul a mély morgás vagy egy rövid, vészjósló ugatás. Az ilyen találkozás egy chow-chow kutyával nem tréfa!
  2. Üldözés: Alapvető vadász ösztönei miatt üldözőbe fogja venni a kisebb állatokat, mint a macska, baromfi, rágcsálók és a kimenetel nem kétséges. Ha többen együtt vesznek üldözőbe kisállatot, annak szinte semmi esélye az életben maradásra. Nem vesznek üldözőbe eldobott botot és labdát, „ha eldobtad, menj érte és vedd fel gazdi” – ez a tipikus chow mentalitás.
 1. Viselkedés:

  1. A fajtatársakkal szemben: Az azonos nemű ivarérett chowk között gyakran előfordulnak nézeteltérések, néha harcig fajulva. Ilyenkor jobb elkülöníteni a két kutyát egymástól, mert ha már egyszer összekaptak, a jövőben is megtörténhet ugyanez és akkor egyikőjük élete lesz a tét. A különböző neműek a tüzelési időszakot kivéve jól megférnek egymással.
  2. Más kutyákkal szemben: Egy chow ritkán fog harcot kezdeni más fajtájú kutyákkal, de ha megtámadják, képes megvédeni magát, nem is akárhogy és mindig emlékezni fog rá, hogy mi támadta meg. A legtöbb chow kölyökben megtalálható egy egészséges tisztelet más kutyák iránt, ha megfelelően vannak bemutatva nekik.
  3. Gyermekekkel szemben: Azért, mert olyan, mint a plüssmaci és kifejezetten a gyermek kérésének engedve semmiképpen sem ajánlom! A chow egy önálló, független természetű és makacs kutya, aki nem türelmes a gyermekekkel és nem tűri az állandó zaklatást. Nem kedveli a vicceket, a kemény játékot és az ugratást sem, mivel nem érti, de komolyan veszi, még az is lehet, hogy harapás lesz a vége. Emiatt sem jó játszótárs kisgyermekeknek.
   Ha gyermek és chow is él a családban, már kicsit komplikáltabb a helyzet! Minden szülőnek, aki chow tulajdonos, fontos fokozottan odafigyelni a gyermek-chow kapcsolatra az alábbi szabályok szem előtt tartásával:

kutya_es_gyerek_chow

Nagyon fontos, hogy a gyermeket soha nem szabad egyedül hagyni a kutyával addig (tizenéves kor felett), míg a gyermek nem tanulja meg, hogyan tartsa tiszteletben a kutyát.

 1. Színek

A chow-chow 5 különböző színben létezik. A leggyakoribb a vörös és a fekete, a legritkább a fahéj és a kék. A legkülönlegesebb a krém.

Minden fajtánál, amelyeknél különböző színezet engedélyezett (így a chow-nál is) a tenyésztők jellembeli különbségeket állapítanak meg. A vörös chow-chow az összes színű között a legkonokabb, míg a kékek odaadóbbak és finomabbak. A feketék kevésbé tartózkodóak, míg a legérzékenyebbek a krémszínű kutyák.

 1. Kan vagy szuka

A választás személyes preferencia, mindkettő szeretetteljes, de ugyanolyan makacs.

 1. Mozgás – testedzés

A chow tömör, erős testfelépítésű kutya, éppen ezért nem szabad arra ösztönözni, hogy ugráljon, vagy a lépcsőn szaladgáljon fel-le, mert az egyenes hátsó lábai miatt ezek sérülésekhez vezethetnek!

A chow nem igényel sok testedzést, napi egy sétával megelégszik, ami jól is esik neki. A kölykök élvezik az udvaron való játékot, az utcán való séta számukra 3 hónapos kortól ajánlható (miután legalább 3 védőoltást megkaptak), melyből 10 perc bőven elég naponta. A sétaidő a későbbiek folyamán növelhető (1 éves kortól). A sétát soha ne vigyük túlzásba, vigyázzunk, nehogy túlhajtsuk a kutyát, emiatt nehogy sokkot kapjon vagy túlmelegedjen. Nyáron a séta kora reggel vagy késő este javasolt!

Télen a chow-k szeretnek a hóban játszani, élvezik a száraz, hideg időt és boldogan fekszenek odakint órákon át. Esőben nem szívesen tartózkodnak a szabadban, mert nem szeretik, ha nedves lesz a lábuk, ezért érdemes nekik odakint egy száraz, védett helyet kialakítani, ahová az időjárás viszontagságai elől el tudnak vonulni.

 1. Etetés

A chow kölyköknek 8 hetes kortól (amikor már önállóan esznek, és nem szopnak) naponta négyszer tápláló és jó minőségű étkezésre van szükségük. Általában nem esznek sokat, de azt fontos szem előtt tartanunk, mindig úgy érdemes táplálni, hogy jó étvággyal egyen. Ahogy a kölyök növekszik, fokozatosan növelni kell az élelem mennyiségét is. 3 hónapos kortól napi háromra csökkenteni a napi étkezések számát, ezzel egyidejűleg növelni az étel mennyiségét. 6 hónapos kort betöltve elég a napi kétszeri étkezés, de az étel mennyiségének növelése akkor már nem ajánlott, a köztes időben inkább adj a kutyának jutalomfalatot. Friss, tiszta víz mindig legyen a kutya előtt! Felnőtt korban is tartsuk meg a napi kétszeri étkeztetést!

Fontos, hogy soha ne adjunk az eledelből (főképp nem kutyatápból) egyszerre nagy mennyiséget a kutyának, nehogy gyomorcsavarodást kapjon. A kutya napi adagját osszuk ketté és reggel, este elosztva kapja meg azt!

 1. Szőrzetápolás

A legtöbb chow nem szeret fürdeni, de szeretnek tiszták, és ápoltak lenni. Néhány chow nyáladzik, amikor izgatott, néhányuk pedig úgy iszik, hogy a mellkasa rendszeresen vizes marad. Ha a vizes területen bepállik a bőr, gennyesedés és bőrgyulladás alakulhat ki. A bőrgyulladás és vele járó fájdalom megelőzésére a vizes területet mindig töröljük át száradásig vagy szárítsuk meg.

A chowd mindig jól fog kinézni, ha hetente egyszer alaposan átfésülöd. A fésülés időben körülbelül fél illetve egy óra (természetesen ennél több időt is igénybe vehet, főleg, ha a szőrzet nagyon kócos vagy gubancos) minden alkalommal, persze a kölyköknél kevesebb időbe fog telni. Mivel a fajta dupla szőrzettel rendelkezik, több szőrzetápolásra van szükségük, legfőképp tavasszal és nyár elején, amikor egy nagy vedlési időszak kezdődik számukra. A vedlés idején nagyobb figyelemmel és gyakrabban érdemes fésülni. Az aljszőrzetre vigyázz, csak azt húzd ki, ami engedi magát. A szőrcsomókat és gubancokat ki kell bontani különös figyelemmel a nyakon és háton lévő sűrű szőrre, az első és hátsó lábakon lévő valamint a fül mögötti finom szőrre.

Fontos, nyáron ne nyírd le a chow szőrzetét, csak az aljszőrzetet fésüld ki rendesen, hogy a levegő le tudjon hatolni a bőrig, így a szőrzet és a bőr közötti megfelelő szellőzés biztosítva lesz. Ha részletesen szeretnél erről olvasni, ajánlom figyelmedbe a „Nyári dilemmák – Szükséges-e nyírni a kutya szőrzetét?” című cikkemet.

Fürdetés: A chowkat, ha szükséges 7-8 hetes kortól már megfürdethetjük. Használjunk ápoló sampont, melyet mindenképpen vízzel hígítva tegyünk a szőrre és dörzsölés után alaposan és többször öblítsük ki a szőrzetből, mert ha sampon marad a szőrzet között, bőrgyulladást okoz a kutyánál! Vigyázz, hogy szembe és fülbe ne kerüljön se víz, se sampon!

 1. Egészség

Miután hazaviszed a kiskutyád, a saját nyugalmad érdekében tanácsos a lehető leghamarabb látogatást tenni vele az állatorvosodhoz, és ahogy a tenyésztő is tanácsolja, megbeszélni vele a további oltási programot és az egyéb egészségügyi teendőket.

a) Oltások: Az oltási program 6 hetes kortól indul és 10 héten át tart. 2 hetes időközökkel 5 védőoltást kapjon a kutya. A parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás az első, amit kutyád még a tenyésztőnél megkap. A további oltások már kombinált vakcinák. Az oltási program a veszettség elleni oltással zárul, mely 3 hónapos kor után adható. Fél valamint egy éves korban ajánlott egy kombinált ismétlő oltás beadatása, majd évente egyszer szintén egy kombinált oltás és a veszettség elleni oltás. A kölyköt ne vidd nyilvános helyre addig, míg legalább 3-4 védőoltást meg nem kapott (olyan 3 hónapos koráig).

b) Féreghajtás: A kölyköket 12 hetes korig 2-3 hetente féregtelenítsük, 12 hetes kortól 6 hónapos korig havonta, a továbbiakban pedig negyedévente. Amikor elhozod a kiskutyád, a tenyésztő megmondja, mikor volt utoljára féregtelenítve és mikor ajánlott legközelebb. Gyakori időközökkel nem szabad féregteleníteni, még akkor sem, ha gyermek/gyermekek élnek a családban.

A chow-chowk általában egészségesek és 12-14 évig is élnek, de nem létezik kutyafajta egészségi problémák nélkül, így ezek a fajtánál is előfordulnak. A világ összes neves tenyésztőjének célja, hogy ezeket a rossz egészségi problémákat felszámolják. Ha chow-chow tulajdonos szeretnél lenni, a fajtánál előforduló egészségi problémákat is ismerned kell. Nézzük most sorba, melyekkel is találkozhatsz:

 • Entrópium: A szemhéjszél befelé fordulása, mely örökletes. A szemhéj szélén lévő szőrök a befele fordulás miatt helyi irritációt okoznak, ami a szaruhártya fájdalmával és fokozott könnyfolyással jár együtt. Emellett a kötőhártya kipirultságát, a szaruhártya homályosodását, fekélyt és súlyos, elhanyagolt esetben a szem kilyukadását is eredményezheti. A befordult szemhéj minden egyes pislogásnál irritálja a szemgolyót vagy a szaruhártyát, ezzel jelentős fájdalmat okozva a kutyának, aki szinte állandóan hunyorog és közben a szeme váladékozik. Érintheti az alsó vagy felső szemhéjat, esetleg mindkettőt egyszerre. Súlyos esetekben már korai életkorban, a kölyök 2-3 hónapos korában jelentkezhet. A befordult szemhéjszél műtéttel korrigálható, de ténylegesen a szemész specialista állatorvos dönti el, hogy mikor végezhető el leghamarabb a műtét. Ha a szemész úgy ítéli meg, vár a műtéttel, míg a teljes arcrész fejlődése be nem fejeződik. Emellett gyakran könnyezhet a kutya szeme akkor is, ha könnycsatorna dugulása van, illetve akkor is, ha szeles az idő, és ha a kutya stresszes.
 • Ekcéma/Hot spot: A hot spot kifejezés a bőrön kialakuló forró foltokat jelenti, mely egy nedves, gennyes bőrgyulladás, kivörösödött bőrfelülettel, erős viszketéssel és fájdalommal. A kutya minden átmenet nélkül testének egy pontját hevesen, szinte megszakítás nélkül nyalja, rágja, vakarja. Néhány óra múlva a mechanikus behatás következtében többnyire kerek, részben vagy teljesen szőrtelen, vöröses színű, fénylő, meleg és fájdalmas tapintatú, gyulladásos, később gennyesedő bőrelváltozás jön létre. A nyáltól és a gyulladásos váladéktól a beteg bőrterület körüli szőr összetapad, és a bomló anyag bűzét árasztja. Elhúzódó, nem gyógykezelt esetben a bőrelváltozás egy részét könnyen leváló, vastag pörk fedi be, amelynek helyén gennyes, bűzös váladék tűnik elő.

Terápiája a bőrgyulladás helyi kezeléséből és a viszketést kiváltó ok kiküszöböléséből áll. A bőrelváltozás körüli szőrt le kell nyírni, a gyulladásos területet és a környékét fertőtlenítő hatású készítményekkel megtisztítani, ezután betadin oldattal lekezelni. Szükség lehet gyulladáscsökkentő és antibiotikum adására is az érintett bőrfelület gyorsabb gyógyulása érdekében.

Leggyakrabban nyáron illetve meleg időben alakul ki és egy felmérés szerint a 4 év alatti kanoknál fordul elő legtöbbször, főképp a nagyobb testű és a dupla szőrzetű, dús aljszőrzetű kutyáknál, így a chow-chownál is gyakori. Kialakulásában több dolog is szerepet játszhat: nyáron a szőrzet befülledése (ha nem szellőzik át rendesen), bolhanyál- illetve ételallergia is kiválhatja.
Chow-chow esetén előfordulhat fürdés után is, ha a szőrzetből nem öblítjük ki a sampont rendesen illetve, ha kutyánk szőrzete vizes lesz, és nem szárad ki rendesen, egyes részeken befülledhet, főképp ahol vastag az aljszőrzet. Hirtelen jött esőben, ha bőrig elázik a kutya és nem szárítjuk ki rendesen, szintén hot spot kialakulását eredményezheti. Ezt megelőzendő, mindig törölgessük át és szárítsuk meg rendesen a kutya szőrzetét, hogy elkerüljük a hot spot – ok létrejöttét.

 • Gyomorcsavarodás: A gyomorcsavarodás egy hirtelen fellépő, életet veszélyeztető állapot, mely többnyire étkezés után alakul ki. A kutya megeszi az ételt, iszik rá vizet, ha ezt követően sokat mozog, a gyomor a táplálék súlya miatt átfordulhat. Az étkezés során lenyelt levegő és az emésztés során keletkező gázok normál esetben a gyomorból a nyelőcsövön át és a szájon keresztül böfögés formájában illetve a belek irányába gázok formájában távoznak. Gyomorcsavarodás esetén a felesleges levegő és a gázok nem tudnak eltávozni a gyomorból, így az felfújódik. Gyomorcsavarodás gyanúja esetén már csak a műtét segíthet! Minél előbb kerül orvoshoz/műtétre a kutya, annál nagyobb lesz az esélye a túlélésre! Sajnos, a gyomorcsavarodás sok esetben halállal végződik. Ez a hirtelen fellépő, a kutya életét veszélyeztető állapot a második leggyakoribb halál ok a világban! Kialakulása főképp a nagytestű, mély mellkasú kutyákban gyakoribb és idősebb korban könnyebben kialakul.
  A chow-chow mély mellkasú fajta és hajlamos a gyomorcsavarodásra. Hogy ezt elkerüljük – felnőtt kutya esetében – érdemes a napi táplálék adagot 2 részletben odaadni a kutyának némi vízzel felöntve. Kerüljük a napi egyszeri, nagyobb mennyiségű táplálék és víz adását. Táplálkozás után pedig biztosítsunk pihenést a kutyának és ne biztassuk játékra vagy mozgásra.
 • Ínszalag/keresztszalag húzódás/szakadás: Mint minden fajta kutyánál, mely hirtelen és gyorsan ugrik vagy fordul, előfordulhat ínszalaghúzódás, vagy szakadás. Ilyen esetekben a kutya a sérült hátsó lábára sántít vagy egyáltalán rá sem lép. Minél előbbi gyors orvosi segítséget igényel!
 • Légzési problémák: Néhány chow (általában a nehezebb, ráncosabb fejűek) légzési problémáktól szenvednek, különösen meleg időben. Ha úgy tűnik, hogy a chow küzd a levegőért, állatorvosi segítséget igényel! A légzési problémák miatti hörgő zajok nem tévesztendők össze azzal a röfögő-dörmögő zajjal, amit a chow ad ki, amikor beszél! Mivel a chow a brachycephal típusú fajták közé tartozik, fokozottabban ügyelni kell rá. A brachycephal típusú fajtáknak rövidebb, laposabb és kerekebb a koponyájuk és nyomottabb az arcorri részük. Ezen fajtáknál a fejet és a szájrészt lerövidítették és kiszélesítették, de azonos mennyiségű lágy szövettel rendelkeznek, mint a kutyák nagy része, emiatt nehezebb számukra a légzés.
 • Csípőízületi diszplázia: A csípőizületi diszplázia a kutyák leggyakoribb örökletes betegsége. Mintegy 40%-ukat érinti. Minden fajtánál előfordul, de legtöbbször a közepes és a nagytestű kutyákon mutatkozik meg klinikai tünetekben. Kizárólag olyan állatok betegednek meg, amelyek örökölték a betegséget. Az ízület lazasága a csípőízületi diszplázia legfontosabb, örökletes rizikófaktora. A folyamat az ízület lazaságának mértékétől és a hajlamosító tényezőktől (táplálás, mozgatás) függően károsítja a csípőízületet és többnyire hónapok, vagy évek múltán vezet a hagyományos röntgenvizsgálati eljárással kimutatható csontelváltozások kialakulásához.  A csípőízületi diszpláziás egyedeket ki kell zárni a tenyésztésből, hogy a betegséget ne örökíthessék tovább. A csípőízületi diszplázia a chow esetében is előfordul, ezért fontos a szűrés fontosságára felhívni a figyelmet!
 • Térdkalács ficam: A kutya térdkalácsa, vagy más néven patellája az emberek térdkalácsával megegyező. A térdkalács ficam nagyobb részben örökletes módon jelentkezik, az esetek kisebb százalékában rossz mozdulat eredményeként. Egy ficamos kutya általában szaladáskor megáll és hirtelen elkezd sírni a fájdalomtól. Az érintett végtagokat hátrafelé kinyújtja, és egy ideig képtelen lesz visszahajlítani őket eredeti állapotukba. Ha ezt a gondot nem kezelik, a térdkalácsporcok elkopnak és a kutya egyre jobban fog sántítani. A gyulladás idő előtt kihat majd az ízületekre, megdagad a térd és rosszabbodik az állat mozgékonysága. Szükség lesz állatorvosi kezelésre, hogy megakadályozzák a kutya hosszú távú ízületi gyulladás okozta megnyomorodását.
 • Hőguta: Minden fajta veszélyeztetett, de különösen a hosszú szőrű, dupla szőrzetű kutyák, mint például a chow-chow. A hőguta erős lihegéssel és nagyon magas testhőmérséklettel jár. Többnyire akkor következik be, amikor a környezeti hőmérséklet meghaladja a kutya testének normál hőmérsékletét. Ekkor a kutya testhőmérséklete hirtelen felszökik 40-41 C fok fölé. Ez az állapot már közvetlen életveszélyt jelent. A hőgutát elszenvedett kutya minél előbb állatorvosi illetve állatkórházi ellátást igényel, mert ha túlmelegedés miatt a kutya hőmérséklete eléri a 43 C°-ot, a fehérje kicsapódik, a kutya szövetei, vagyis a húsa szinte megfő.
  Soha nem szabad kutyát a parkoló autóban hagyni, mert életveszélyes.  A chow dupla szőrzetű fajta, és ha nagyon magas a hőmérséklet, gyorsan túlmelegszik. Néha egy egyébként teljesen egészséges kutya is túlmelegedhet a nyári hőségben vagy a stressz miatt. Mindezek hőgutát okozhatnak, mely esetben mindent meg kell tenni, hogy a kutya gyorsan lehűljön. A legegyszerűbb módszer, ha vízzel meglocsoljuk, majd minél előbb állatkórházba visszük. Bővebb információk a túlmelegedésről és a hőgutáról>>.
 • Allergia (Bolha/Étel/Környezeti/Kontakt/Inhalitív): Az allergia a szervezet túlérzékenysége bizonyos anyagokkal, úgynevezett allergénekkel szemben. A leggyakrabban előforduló allergia típus a bolha allergia (bolhacsípés és bolhanyál), az ételallergia (az eleség összetevőire) és belégzési (inhalitív; virágporok, fák, gyomnövények, házi poratka, penészgomba spórák) allergia. Nehéz felismerni, hogy kutyánk melyik típusú allergiában szenved, mert némely tünetek mindegyik allergiatípusnál előfordulnak, például a viszketés, vakarózás, hot-spotok kialakulása. Ha kutyád vakarózik és láthatóan kimarja magát, feltétlen állatorvosi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy sikerüljön megállapítani, mely típusú allergiában szenved.A chowknál az ételallergia okozza a legtöbb panaszt, ezért érdemes odafigyelni, mit adsz a kutyádnak enni. A táplálékallergia az eleség gyakorlatilag bármely fehérje vagy szénhidrát összetevőjére kialakulhat. A bőr viszketése a leggyakoribb jel, főleg a fülkagyló, pofatájék és a mellső lábak érintettek. Ritkábban légúti megbetegedés vagy hasmenés, hányás is jelentkezhet. A kutyák ételallergiáját általában valamilyen fehérje okozza. Ha odafigyelünk, és megválogatjuk, hogy milyen fehérjét adunk kutyánknak, máris nagyon sokat tettünk kedvencünk egészségéért. Az állati és a növényi fehérjék egyaránt felelősek az allergiás tünetek megjelenéséért. Az állati fehérje lehet bármilyen hús (marhahús, disznóhús, szárnyasok, stb.) vagy tojásfehérje. Az allergizáló növényi fehérjék közül kiemelném a szóját és a glutént. Ezeket mindenképpen kerülni kell.Teljesen egyedfüggő, hogy melyik kutya milyen fehérjére allergiás, ezért kerülni kell a vegyes fehérjeforrást tartalmazó tápok etetését, mert nem tudhatjuk, melyik ártalmas. Lehetőleg halas vagy bárányos tápot válasszunk, mert ezek a fehérjék csak nagyon ritka esetben allergizálnak, tehát gyakorlatilag hipoallergének. Ajánlatos elkerülni azokat a termékeket, amiknek az összetevői között “állati származék”, “húsliszt”, vagy egyéb meghatározhatatlan összetevő szerepel, mert ebben gyakorlatilag bármilyen fehérje előfordulhat teljesen vegyesen. Ha ilyen összetevőt látunk, az a táp már nem lehet hipoallergén, hiszen vegyes fehérjét tartalmaz, tehát allergiára hajlamos kutyának nem ajánlott. De akár a kereskedelmi kutyatápokban található színezékek és ízfokozók is forrásai lehetnek az allergiának.

Az állatorvosod fog tudni segíteni, ha úgy gondolod, hogy a Chowdnak bármilyen komoly egészségi problémája lehet. A rendszeres gondos állatorvosi ellenőrzés segíthet megelőzni az egészségi problémákat, mielőtt még komolyabbra fordulnának.

 1. Alvás

Míg a kiskutya növekszik sok alvásra lesz szüksége. Javaslom, hogy a kutyának legyen egy saját nyughelye, ahová el tud vonulni pihenni. Ha gyermek is él a családban, el kell neki mondani, hogy ne zavarják a kölyköt, ha a helyén pihen.

 1. Szobatisztaság

A chow-chow az egyik legtisztább fajta, őket nem nehéz szobatisztaságra tanítani, általában 8-9 hetes korukra már azzá válnak. Ha kertes házban élsz, ébredés után ki kell vinni a kiskutyát a kertbe és minden étkezés után, hogy a dolgát elvégezhesse. Ha éjjel bent alszik a kicsi a lakásban, azon ajtó elé, ami kifelé vezet a kertbe, egy olyan dolgot elhelyezni, ami nedvszívó, hogy éjjel arra tudja elvégezni a dolgát.

 1. Tanítás – tréning

A tanítás és tréning során a gazdi vagy gazdik részéről nagy türelemre van szükség, mindazonáltal az alapokat szükséges megtanítani a kutyának, mivel egy jó viselkedésű kutyával könnyebb együtt élni, mint egy rakoncátlan, kiszámíthatatlan kutyával. Minden chow kiskutya nagyon aranyos, de a tanításukat már azon a napon el kell kezdeni, amikor hazaviszed. Mindez az új gazditól/gazdiktól folyamatos határozottságot követel.

Soha nincs túl késő ahhoz, hogy tanítsd a chowdat, de ha rossz magatartásformákat tanul és szeretnéd őt erről leszoktatni illetve a viselkedését megváltoztatni, az kétszer annyi munkádba fog kerülni. A chow nem könnyen tanul, mert nagyon független természetű. A felnőtt hímek különösen erős természetűek.

Fontos tanítani és képezni a chowdat, nehogy azt gondolja, hogy a rangsorban fölötted és családod tagjai fölött állhat, mert ha ez bekövetkezne és átveszi Tőled a hatalmat, akár még veszélyessé is válhat.

Ha szeretettel tanítod, a chow megtanulja, amire kéred, bár előtte meg fogja fontolni, hogy miért lenne neki jó, ha a kérésedet teljesítené. Következésképpen mihelyt megérkezik családodba a kiskutya, már el kell kezdened őt az alapvető dolgokra megtanítani, mint például asztalon való fésülés, valamint pórázon séta az udvaron.

Amint a kiskutya az összes oltását megkapta, vihető közösségbe, akár kutyaiskolába is, ahol más kutyákkal és emberekkel találkozik. A szocializáció ugyanolyan lényeges, mint a helyes viselkedés megtanulása.

Ha a chow különösen féktelen, keressünk olyan elfoglaltságokat számára, amivel a mérhetetlen energiáit levezetheti.

Ha kutyakiállításra szeretnéd vinni a kiskutyát, beszélj a tenyésztőjével és kérd meg, hogy segítsen jó tanácsokkal! Ebben az esetben is érdemes kutyaiskolai foglalkozásra elmennetek, ahol segítenek megtanulni a helyes felvezetést, a kutyának pedig a helyes ringdresszúrát.

 1. Chow-Chow fajtamentés

Sajnos, a chowk önhibájukon kívül kerülhetnek olyan élethelyzetekbe (például a tulajdonos halála vagy más egyéb miatt), amikor elveszítik családjukat, otthonukat és új családot, új otthont kell keresni számukra. A legtöbb chow elég jól alkalmazkodik az új otthonhoz és az új családhoz, ha elég időt és türelmet szentelnek rájuk.

Az elárvult kutyusokat a Noé Állatotthon Alapítvány Chow-Chow fajtamentő csoportja veszi gondozásába és megpróbál nekik új családot keresni. A fajtamentő csapat küldetése, hogy a náluk menedéket találó chowknak végleges családokat találjanak, akikkel ezek a hányatott sorsú kutyák szeretetben élhetnek életük végéig.

A Noé Állatotthon Alapítvány Chow-Chow fajtamentő csoportjának honlapján megnézheted a hontalan chowkat, akik szerető örökbefogadóikat, családjaikat várják >>.

 1. A Chow-Chow nem a megfelelő fajta számodra, ha…

a.)Te és családod nem vagytok felkészülve egy hosszú távú elkötelezettségre. Egy kutya 10-14 éven keresztül komoly felelősségvállalás!

b.)nincs elég időd és türelmed napról-napra foglalkozni vele és tanítani őt!

c.)aktív, sportos életet élsz!

d.)vak engedelmességet vársz el a kutyától!

e.) …  nem vagy hajlandó várni egy kiskutyára – a chow-chow nem ül ajándékként a polcon vevőre várva! Ezt meg kell értened! Nem ritka, hogy fél illetve egy-két évet is várnod kell, míg rátalálsz álmaid kiskutyájára! Légy türelmes és ne tégy elhamarkodott lépéseket! Csak megbízható tenyésztőtől vásárolj kiskutyát, aki törzskönyvvel, chipezve, többszöri oltással és féregtelenítéssel adja őt át Neked!

 1. Mielőtt egy Chow-Chow mellett döntesz, informálódj!

 1. Ha még mindig érdeklődsz egy Chow iránt!

Fontos és megszívlelendő: Jó hírű és megbízható tenyésztőtől vásárolj kiskutyát, aki útmutatással és jó tanácsokkal fogja a kicsit átadni Neked, valamint a továbbiakban végig fogja követni a kutya sorsát, és ha segítségre van szükséged, tudod, hogy bizton számíthatsz rá és segíteni fog, bármi problémád is legyen!

Ne vásárolj kiskutyát szaporítóktól, ne vásárolj kiskutyát piacon árusítóktól! Ne vásárolj olyan helyről, akik több fajtával foglalkoznak, mert őket sok esetben csak a pénz motiválja, nem a fajta szeretete és nemesítése! Az ilyen embereket nem érdekli, hogy a kiskutyáik hová kerülnek és bármilyen fizikai vagy viselkedésbeli probléma felmerülése esetén az új tulajdonosok segítése sem fogja érdekli őket!

Nem megfelelő helyről vásárolt kutyánál magasak lehetnek a rossz genetikai állomány miatti orvosi költségek, és emellett a vásárló a fajta további leépüléséhez is hozzájárul az ellenőrizetlen almok anyagi támogatásával.

A megjelenést, az egészséget, a temperamentumot, az intelligenciát, és a szépséget egyaránt befolyásolja a kölyökkutya genetikai háttere. Tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy tenyésztőtől vásárolsz egy jól nevelt kiskutyát törzskönyvvel, vagy fogadj örökbe egy rászoruló kutyát a fajtamentőktől. De soha ne támogasd a szaporítást, mert ha így teszel, azzal senkin nem segítesz, legkevésbé önmagadon, vagy a kutyán.

A chow-chow fajta jelenlegi fajtagondozói:

 • Magyar Chow-Chow Klub
 • Amerikai Akita és Ősi Típusú Kutyák Egyesülete

Ha minőségi, egészséges, törzskönyvezett és chipezett kiskutyát szeretnél vásárolni regisztrált tenyésztőtől, érdeklődj a fajtagondozó Egyesületeknél e-mailben, vagy telefonon. Szívesen segítenek Neked és ahhoz a tenyésztőhöz irányítanak, akinél éppen vannak eladó, az előbb említett feltételeknek megfelelő, jól nevelt chow kiskutyák.

A minőségi tenyészetekben nincs egész évben folyamatosan elérhető kiskutya, ezért valószínű, hogy várnod kell rá egy darabig (mint már fentebb említettem) míg a Tied lehet egy közülük, de biztos lehetsz benne, hogy megéri a várakozás!

Az első fotón látható krém chow: Broken Hill’s Heart Playboy babyként

Az utolsó fotón látható krém chow: Broken Hill’s Heart Playboy 2 évesen

Tenyésztő és tulajdonos: Lázárné Vámosi Ildikó – Broken Hill’s Heart chow-chow kennel


A cikk szerzője: Lázárné Vámosi Ildikó, a Broken Hill’s Heart chow-chow kennel tulajdonosa és tenyésztője & Kutyás cikkíró és szerző


 

0 Shares
Comments ( 3 )
 • Kovács István says:

  Nagyon tanulságos a leírás pláne olyan személynek mint én vagyok,mivel soha nem volt chow-chow kutyusom.Más fajta kutyám viszont már több is .Ezért tapasztalatom van a kutya tartással kapcsolatba.Jelenben viszont egy 7-éves elhanyagolt szuka kutyát vettem magamhoz.Hirdetésre mentem el megnézni.Ápolatlan és sovány volt,megsajnáltam és haza vittem..Azóta pár hónap eltelt,orvoshoz vittem mindent megkapott és szépen összeszedte magát. úgy érzem elfogadott és gazdájának tekint.Azt látom rajta,hogy jól érzi magát,nyugodt,kiegyensúlyozott lett.Ami probléma minden újtól tart,nyakörvet,pórázt ráteszem,mint aki megmerevedett egy lépést sem tesz meg.Mindent kipróbáltam a jutalomfalattól elkezdve,minden jóval csalogatva,de hiába.Hozzá teszem Ő felnőtt kutya legalább 7-8 éves,de ez sem biztos.

  • Ildikó says:

   Kedves István!

   Igazán emberséges tett volt, hogy megmentett egy idősebb kutyát egy rossz élethelyzetből! Minden elismerésem a kitartásért, mert nagyon nehéz az emberben már csalódott kutyának visszaadni a hitét, hogy újra tudjon bízni és szeretni! Valószínű, hogy a pórázhoz rossz emlékek kötik, és amint rákerül, megijed és ledermed. Meg lehetne próbálni azt, hogy rátenni a pórázt és lazán tartani, és jutalomfalattal hívni a kutyát, hátha sikerülne. Azt kellene elérni, hogy a pórázon séta pozitív élmény legyen, mert ha sikerülne, utána már nem lenne vele gond. Mindehhez a legjobbakat kívánom Önöknek!

   Üdvözlettel:

   Ildikó

   • Kovács István says:

    Kedves Ildikó.Köszönöm szépen a válaszát,meg fogadom a tanácsát és mindent meg fogok tenni,hogy a célom elérjem és a kutyus jól érezze magát velem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!