23
aug
chow_standard

Chow standard

0 Shares

A kutya külsejének megítélése a standard alapján történik, mely a fajta jellemző jegyeit rögzíti és ezzel egyidejűleg irányvonalat ad a bírálathoz.

FCI-STANDARD No 205

A fajta leírása 27. 01. 2011/EN.

C H O W  –  C H O W

Eredet: Kína.

Patronáló: Nagy-Britannia

Az érvényes Standard megjelenések dátuma: 2010. 10. 13

Használhatóság: őrző, társ

FCI-besorolása: 5. fajtacsoport: Spitzek és ősi típusú kutyák
5. szekció: Ázsiai spitzek és rokon fajták
Munkavizsga nélkül.

Rövid történeti áttekintés: A chow chow eredete Kínához kötődik, ahol őrzőkutyaként tartották, valamint vadászatra is használták. A chow chow 2000 éve ismert fajta Kínában, rokonságban áll az északi típusú spitzekkel és némiképpen a masztiffal. Kína „zárt ajtó” politikája miatt a világ többi részén nem jelentek meg a chow chow-k egészen az 1800-as évekig. Angliába valamikor XVIII. sz. vége felé került, és nem keltett érdeklődést egészen az 1920-as évekig, amikor is az első példányokat bemutatták a Crufts-on 1925-ben.

Általános megjelenés: Élénk, kompakt, háta röviden csatolt és lényegét tekintve jól kiegyensúlyozott, megjelenése oroszlános, büszke és méltóságteljes a tartása, feszes testfelépítésű, farkát szorosan a hátán hordja. Mindig képesnek kell lennie a szabad mozgásra, és soha nem lehet olyan mennyiségű szőrzete, mely aktivitását akadályozza, vagy meleg időben szenvedést okoz neki. Jellegzetessége a kékes-fekete nyelv.

Fontos arányok: A martól a könyökig mért távolság egyenlő a könyöktől a földig mért távolsággal.

Viselkedése és jelleme: Nyugodt kutya, jó őrző. Független, hűséges, ugyanakkor tartózkodó.

FEJ

KOPONYA RÉSZ:

Fejtető: Széles, lapos.

Stop: Nem hangsúlyos.

ARCORRI RÉSZ:

Orr: Nagy és széles minden esetben, fekete színű (kivéve: a krém és a majdnem fehér kutyánál, ahol a világosabb színezetű orr megengedett, valamint a kék és fahéj színeknél a szőr színével azonos lehet) de a fekete a kívánatos minden esetben.

Fang: Mérsékelten hosszú, a szemektől a fang végéig széles (nem elhegyesedő, mint a rókáé). A szemek alatt jól kitöltött.

Ajkak: Ideális az egyöntetűen fekete száj, beleértve a szájpadlást és a pofát, kékesfekete nyelvvel. Némileg halványabb szín megengedett a kék és fahéj változatok ínyén, még halványabb lehet a krém és fehér színűeknél.

Állkapocs / Fogazat: A fogak erősek és egyenletesek, az álkapocs erős, tökéletes 5 szabályos és teljes ollós harapással. Azaz a felső fogsor szorosan elé zár az alsónak, és a fogak az álkapocsra merőlegesen állnak.

Szemek: Sötét ovális formájú mandulavágású, közepesen nagy és arányos. A kék és fahéj színű kutyáknál a szőrzet színével egyező szemszín megengedett. Tiszta, entrópiumtól mentes szemet nem lehet csak a mérete miatt kevésbé értékelni.

Fülek: Kicsi, vaskos, csúcsainál enyhén kerekített, mereven felfelé álló, enyhén egymás felé dőlő, egymástól távol álló, előre a szemek felé irányuló. Ez eredményezi az ennél a fajtánál jellegzetes, mogorva kifejezést (scowl). Ezt a kifejezést azonban sosem szabad laza, redőket képező fejbőrrel elérni.

Nyak: Erős, telt, nem rövid, enyhén ívelt és jól illeszkedik a vállakhoz. Kellően hosszú legyen ahhoz, hogy a fejet büszkén a test felső vonala felett tartsa.

TEST

Hát: Rövid, egyenes, nem lejt és erős.

Lágyék: Erőteljes.

Mellkas: Széles és mély. A bordák jól íveltek, de nem hordósak.

Farok: Magasan tűzött, a hátra simuló.

Végtagok

Mellsőrész:

Vállak: Izmosak és ferdén fekvőek.

Könyök: A martól és a talajtól mért távolságuk azonos.

Mellső láb: Tökéletesen egyenes, megfelelően erős csontozattal.

Mellső mancs: Kicsi, kerek, macskamancs, az ujjhegyeken támaszkodik.

Hátsó rész:

Általános megjelenés: Oldalnézetben a láb közvetlenül a csípőízület alatt helyezkedik el.

Comb: Jól fejlett.

Térd: Csak enyhén hajlított.

Lábszár: Jól fejlett.

Metatarsus (lábközép): A csánkok határozottan mélyen helyezkednek el. A csánkoktól lefelé egyenes, sohasem előrecsukló

Hátsó mancs: Kicsi, kerek, macskamancs, az ujjhegyeken támaszkodik.

Testtartás / Mozgás: Viszonylag rövid léptű, a hátsó lábakat nem emeli magasra, mintha súrolná a talajt, ez oldalnézetben ingaszerű járást eredményez. Összetéveszthetetlen rövidléptű járása lehetővé teszi a szabad mozgást – mely sohasem nehézkes, csoszogó – és a kiváló állóképességet. Mellső és hátsó lábai egymással párhuzamosan mozognak és mindig egyenesen előre haladnak. A kutyáknak mindig könnyedén, szabadon kell mozogniuk, nem kelthetik a kimerültség látszatát.

Szőrzet: Lehet hosszú vagy rövid.
Hosszú:
tömött, dús, egyenes, sűrű és elálló, de nem túlzottan hosszú. A fedőszőr durvább, puha, gyapjas aljszőrzettel. Különösen vastag a nyak körül ahol gallért, sörényt képez és a combok hátsó részén jól kialakult „nadrágot”.

Rövid: A szőrzet rövid, sűrű, egyenes, elálló, nem lapul a testhez és állagában plüss-szerű.

Mindenféle kurtítása a szőrzetnek, mely megváltoztatja a kutya természetes körvonalát vagy megjelenését, büntetendő, kivételt képez a mancsok szőrzete, melynek igazítása megengedett.

Szín: Egyszínű fekete, vörös, kék, fahéj, krém vagy fehér. Gyakran árnyalt, de sohasem foltos, vagy tarka. A farok alsó része és a nadrágrész gyakran világosabb színű.

Méret:

Marnál mért magasság:

Kan: 48-56 cm,

Szuka: 46-51 cm

Hibák: Minden eltérést az előbb leirt pontokhoz viszonyítva hibának kell tekinteni, ennek értékelése a hibák nagyságrendjétől függ, valamint a kutya egészségére és közérzetére gyakorolt hatásától.

Kizáró hibák: Agresszív vagy túlzottan félénk. Minden kutya, mely világosan mutatja a fizikai vagy viselkedési abnormalitást, kizárandó.

Megjegyzés: A kanoknál két láthatóan jól fejlett herének kell lennie, melyek a herezacskóban tökéletesen helyezkednek el.

Néhány utolsó gondolat:

A standard egyes pontjai alapján a chow-chow élénk, jó kötésű és erős testfelépítésű kutya. Egyedülálló a kékesfekete nyelve és a büszke járása. A standard úgy említi a chow-chow-t, hogy közben kiemeli az egyedi jellemzőit. Ha ezt az ázsiai kutyát teljes szőrzetében látjuk, rögtön felfigyelünk a feltűnően elegáns megjelenésére. Amivel ezt a megjelenést eléri, az a harmonikusan felépített test mellett a büszke tartású feje. A chow egy arányos alkatú kutya, törzshossza megegyezik a marmagassággal. A sajátosan oroszlánszerű megjelenés akkor a legszembetűnőbb, ha a kutya fekszik, vagy ha elölről látjuk. A markáns fej, melyen a szőrzet a nyak körül sörényt képez, meghatározza a fej testhez viszonyított arányát és mindezek nagymértékben hozzájárulnak ehhez az oroszlánszerű megjelenéshez. Fontos, hogy a kutyán minden arányos legyen, a fejtől kezdve a farokig. A harmonikus felépítés az, mely a chow-t olyan egyedülállóan fenségessé teszi.

0 Shares
Comments ( 0 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!