04
júl

A chow, ahogy én látom

0 Shares

Minden tenyésztő azt mondja, hogy az általa tenyésztett fajta nem mindennapi. Ez a chow-chow esetében még helytállóbb, mint más fajtáknál. Saját, független, komoly és zárkózott természetük van. Családi kedvencként elfogadják a gyengédséget gazdájuktól, de azt ritkán kérik idegenektől. Gyakran részesítik előnyben a család egyik kiválasztott tagját, de ugyanakkor elfogadják az egész családot. A chow ösztönösen védi otthonát és mindig figyelmezteti gazdáját, ha idegen van a közelben, vagy ha idegen érkezik. Általában nem ugat, kivéve, ha valami oka van rá.

A chow tömör, erős testfelépítésű kutya, éppen ezért nem szabad arra buzdítani, hogy bútorokra ugorjon fel vagy a lépcsőn szaladgáljon fel-le, mert sérüléshez vezethet!

Bár dús szőrűek, nem hullajtják a szőrüket mindenfelé. Rendszeres ápolással a szőrzet rendben tartható.
A chow az egyik legtisztább fajta. Gyakran látom, hogy saját maguk tisztítják a talpaikat, épp, ahogy a macskák szokták tisztogatni magukat. Sok macska jellegű tulajdonságuk van és a megjelenésükben is néhol hasonlítanak a macskához. Bár hasonlítanak a macskához, de azokat nem különösebben szeretik (kivételek azért vannak). A legtöbb Chow hírhedt macskaüldöző, és ha alkalma adódik rá, módszeresen él is ezzel a tulajdonságával. A további nevelés a gazdira van bízva.

A legtöbb chow nem szeret kimenni az esőbe és azt sem szeretik, ha nedves lesz a talpuk, de meg lehet őket füröszteni, ha úgy érezzük, szükség van rá. Válasszunk egy meleg napot, fürdessük meg a kutyát, öblítsük le alaposan, majd hagyjuk, hogy jól megrázza magát, aztán alaposan töröljük át mindenütt, és ha megengedi, szárítsuk meg a szőrét. Sok időbe telik, mire a teljes szőrzet megszárad, ezért ésszerűen tartózkodjon odabent addig, amíg teljesen meg nem szárad és csak rövid időre engedjük ki, amíg elvégzi a dolgát, kivéve, ha rendkívül meleg az idő.

Ha kiskutya kerül a családba, hagyjuk, hogy az alvóhelyén aludjon éjszaka és napközben is, amikor pihenésre van szüksége. Ha van a családban gyermek, magyarázzuk el neki, hogy pihenés közben ne zavarja a kiskutyát, ha pihenni akar, magára kell őt hagyni. A kiskutyának ugyanúgy, mint a kisgyermeknek is, sok pihenésre van szüksége és nem fog fejlődni, ha folyamatosan járkáltatjuk.

OKTATÁS, NEVELÉS, TANÍTÁS

A Chow nem az a fajta, akit könnyű nevelni és 100 %-os engedelmességet csak ritkán lehet elérni a független életfelfogásuk miatt, mindazonáltal az alapokat meg lehet neki tanítanunk és szeretett kutyánk általában enged a kérésünknek. A pórázhoz szoktatást már korán, 8 hetes kor körül el kell kezdeni. Nyakörvben olyat válasszunk, amiben kényelmesen érzi magát.

A mai világban már bőséges s választék a kifejezetten kölyköknek készült könnyű és állítható pórázok és nyakörvek közül. A nyakörvhöz és a pórázhoz folyamatosan kell hozzá szoktatni. Először csak néhány percig hagyjuk rajta, majd mindennap egy kicsit tovább. Így néhány hét alatt teljesen meg fogja szokni. A kiskutya nagy ütemben növekszik, így hamarosan új, erősebb nyakörvet, pórázt kell neki vennünk. Hámot nem ajánlok, mert a fejlődésben lévő csontozatnak és ízületeknek nem tesz jót.

Ha tehetjük, és ha van pár perc szabad időnk, mindennap gyakoroljunk vele, hogy magabiztosan sétáljon, és ne húzzon (ez az egyik leggyakoribb hiba, amikor a Chow-k pórázon vannak – és ők határozottan erősek.)

Ha tanítani akarod a Chow-t, nagy türelemre van szükséged, mivel elég makacs kutyák, de mindazonáltal az alapokat meg tudják tanulni. Egy Chow kölyök nagyon elragadó, de a nevelését azon a napon kell elkezdeni, amikor hazaviszed és ez gyakran sok kitartást igényel. Ha a kutyába rossz szokások rögzülnek, már túl késő megpróbálni változtatni rajtuk és kétszerannyi munkába fog kerülni részedről. Egy idősebb kutya nevelését is meg lehet oldani, de sokkal lassabb módon és néhány kialakult szokását már rendkívül nehéz lesz megtörni.

Ha kiállításra akarod hordani a Chow-d, segítséget jelenthet szeretett kutyáddal egy közeli kutyaiskolába ellátogatni, természetesen, ha van rá időd, módod és lehetőséged. Ha nincs, akkor érdemes nyüzsgő helyekre, tömegbe, emberek közé vinni őt, hogy hozzászokjon a körülötte forgolódó emberekhez, a nyüzsgéshez, a zajokhoz.

SZOBATISZTASÁG

A Chow az egyik legkönnyebben szobatisztaságra növelhető fajta. Korán reggel a legelső dolog az legyen, hogy kiteszed a kiskutyát, aztán minden etetés után, minden pihenés után, mikor felébred és végül késő este. Így hamar megtanulja, hogyan legyen teljesen szobatiszta. Ha bent, a lakásban éjszakázik a kiskutya, éjszakára tegyünk kutyapelenkát az ajtó elé, amin át ki szoktuk vinni az udvarra a dolgát végeztetni, mert ha éjszaka dolga lenne, majdnem teljesen biztos, hogy azon fogja elvégezni.

TESTEDZÉS

Ahogy a Chow növekszik, a foglalkozások mennyiségét növelhetjük, de hosszú sétákra nincs szükség addig, amíg el nem éri legalább az egy éves kort. Egy fejlődésben lévő fiatal kutyának a rövid séták és a szabad szaladgálás a kertben tökéletesen elegendőek.

NYÁRI VESZÉLYEK

Nagyon meleg időben, a nap forró időszakában (25 C° körüli és afeletti hőmérséklet esetén). nem szabad a Chow-t sétálni vinni. Vigyük ki korán reggel vagy késő este, amikor már hűvösebb az idő. Ha rendkívüli forróság van, akkor semmiképpen sem hosszú időre. Hosszú szőrük miatt a Chow-k nagyon könnyen felmelegednek és fennállhat a hőguta veszélye. Egyes kutyafajtáknál, így a chow-chow – nál is nagyobb a kockázata a hőség okozta betegségeknek. Ők brachycephalic típusú fajták, amelyek nem képesek annyira gyorsan lehűlni, mint más fajtájú kutyák. A brachycephalic fajtáknál nagyon oda kell figyelni a túlmelegedésre, mivel rövidebb, laposabb és kerekebb a koponyájuk és nyomottabb az arcorri részük. Ezen fajtáknál a fejet és a szájrészt lerövidítették és kiszélesítették, de azonos mennyiségű lágy szövettel rendelkeznek, mint a kutyák nagy része, emiatt nehezebb számukra a légzés és ezért nehéz lehűlniük.

Ha autózni visszük a Chow-t, a parkolás idejére soha ne hagyjuk őt a kocsiban, főképp a nyári meleg időjárásban, mivel a lehúzott ablakok sem tudják megakadályozni, hogy az autó felforrósodjon, így a kutya könnyen veszélybe kerülhet, sőt el is pusztulhat, ha otthagyjuk „megfőni” az autóban. Egy parkoló autónak nem kell sok idő ahhoz, hogy elviselhetetlen legyen benne tartózkodni.

ÁPOLÁS

Egy alapos, bőrig hatoló kefélést hetente, kéthetente el kell végezni. A Chow-d mindig jól fog kinézni, ha ezt betartod és a vedlés alatt még több fésüléssel kiegészíted. Vigyázz, hogy ne húzd ki a puha aljszőrzetet, de a csomókat ki kell bontani, különös tekintettel a hátsó részen és az első lábakon lévő vastag szőrzetre és a mellkasán lévő puha, finom szőrre. A Chow-k hajlamosak rá, hogy nyugtalanok és viszketősek legyenek meleg időben és ilyen kor téphetik a szőrüket. Ha ez előfordul, nagyon fontos a gyulladt bőrfelületet megtisztítani, hogy levegőzni tudjon és így hamarabb begyógyuljon. Ha a szőrtépés és vakaródzás továbbra is fennáll és a kutyában bolha és más egyéb élősködő nem található, akkor a problémát megoldhatja egy alacsony fehérjetartalmú kutyatápra való átállás.

FÜRDETÉS

Egy Chow kölyöknek ritkán van szüksége fürdetésre, de ha mégis meg kell fürdetni, azt óvatosan tegyük, nehogy megijesszük, mert egy életre megutálhatja a fürdést. Legyél nagyon kedves vele, amikor először teszed a kádba és legyen alatta szőnyeg vagy törölköző, hogy ne csúszkáljon. Lassan nedvesítsd be a szőrét és vigyázz, hogy a kutya orrába, szemébe és fülébe ne menjen víz. Mindvégig beszélj a kutyához és nyugtasd meg, hogy minden rendben van, használj könnyű kutyasampont és alapos öblítés után hagyd a kiskutyát állni egy-két percig, hogy a víz nagy része lecsorogjon róla. Aztán enyhén nyomogasd ki a lábain lévő szőrzetéből az ott összegyűlt vizet, emeld ki a kutyát a kádból és csavard be egy vastag törölközőbe, hogy hamar felszívjon minél több vizet. Ezután a kutya alapból megrázza magát, ezért tanácsos kicsit hátrébb állni, különben mi is vizesek leszünk (gyakran előfordul). A hajszárító bemutatása drasztikus hatású lehet, így ha ilyen módon akarod megszárítani, akkor ezt is nagyon kíméletesen tedd. Gyakran jobb, ha a kiskutyát bent hagyjuk a melegen addig, amíg teljesen meg nem szárad – ez több órát is igénybe vehet. Ha kint is napos, meleg idő van, akkor egy kis futkározás egy biztonságos helyen felgyorsítja a száradás folyamatát.

ETETÉS

A kölyök Chow-nak naponta tápláló ételre és sok pihenésre van szüksége, valamint egy kis játékra és foglalkozásra. Ők nehéz kölykök és meglepően gyorsan nőnek, így jelentős mennyiségű és jó minőségű kutyatápra van szükségük ahhoz, hogy a gyors növekedésben támogassuk, valamint abban, hogy izmos és erős kutyává fejlődjenek. Étrendjében vitamin és kalcium adalékokat lehet adnunk (állatorvos tanácsára), hogy erősek legyenek a csontjaik. Felnőtt kutyaként viszonylag nagy kutyának lesz mondható és az általa igényelt élelem adag nem lesz olyan sok, mint amennyire többen számítanak és természetesen nincs szükség magas hústartalomra sem – kb. 2/3 mennyiség ételhez 1/3 mennyiség hús az ideális arány. Általában olyan 20 dkg hús összekeverve az étellel és zöldségekkel elegendő. Míg a Chow növekszik, étvágyának megfelelően kell etetni, 8-10 hetes korban már húst is adhatunk neki az ennivalóval összekeverve, de ha húst adunk, azt csak főzve, nyersen ne. Ahogy a Chow nő, növeljük az adagját is, háromszori etetés javasolt a kutya 6 hónapos koráig, azután napi kétszeri etetés is elegendő.

FEKVŐHELY

A Chow-k ritkán alszanak kosárban vagy ágyon, de a kölyöknek szüksége lesz egy saját helyre és egy plédre vagy szőnyegre, amin aludhat.

EGÉSZSÉG

Az állatorvosoddal mindig vedd fel a kapcsolatot, ha úgy gondolod, hogy a Chow-nak komoly egészségügyi problémája van, de a rendszeres és alapos állatorvosi vizsgálattal kikerülhetsz drága állatorvosi költségeket, mert sok betegséget megelőzhetsz, még mielőtt komolyra fordulnának a dolgok.

FÉREGHAJTÁS

A legtöbb tenyésztő 3-5-8 hetes korban féregteleníti a kutyákat. Ha az oltások már rendben vannak, kérdezd meg az állatorvosodat, hogy mikor szükséges a kiskutyát a továbbiakban féregteleníteni. Mi a 3-4 havonta végzendő féregtelenítést javasoljuk.

OLTÁSOK

A kiskutya általában még a tenyésztőnél 6 illetve 8 hetes korában megkapja az első két oltását. Ahogy az új gazdi elviszi, a további oltásokról már neki kell gondoskodnia. A kiskutya oltási programja általában egy vagy két parvo elleni oltásból, 3 kombinált oltásból és a 3 hónapos kor után beadott veszettség elleni oltásból áll. Fél éves korban egy emlékeztető kombinált oltás javasolt, valamint a veszettség oltás beadási idejéhez viszonyítva fél éven belül meg kell kapnia a következő veszettség elleni oltást. Ezek után minden évben kapjon a kutya egy kombinált oltást és az évi kötelező veszettség elleni oltást.

KÖRMÖK

Mindig figyeljünk a körmökre és óvatosan vágjuk le őket, ha már hosszúak, de az utcán töltött idő és a szilárd talaj általában eléggé lekoptatják őket. Ellenőrizzük azt is, hogy a farkas körmök nem nőnek-e bele a kutya húsába. Ha egy köröm betörik, vágjuk le rendesen és pár napra kerüljük a kemény talajon való közlekedést, így a Chow-t nem fogja zavarni, amíg meg nem erősödik.

SÁNTÍTÁS

Először nézzük át a talpakat és a körmöket, mert az éles kövek bevághatják a talppárnát vagy beékelődhetnek a lábujjak közé, a köröm berepedhet vagy eltörhet. Ha van sérülés, tisztítsuk meg, mossuk meg a kutya lábát és szárítsuk meg utána. Mély vágások állatorvosi ellátást igényelnek.

Ha komoly sérülésre gyanakszunk, pihentessük a Chow-t és beszéljünk az állatorvossal. Meglehetősen gyakoriak a keresztszalag-sérülések, amelyek pihenéssel és irányított feladatok elvégzésével meggyógyulnak – csak nagyon komoly sérüléseknél van szükség műtétre. Ha diszpláziára gyanakszunk, azt csak röntgennel lehet diagnosztizálni, ebben az esetben egyeztessünk az állatorvosunkkal és röntgeneztessük meg a kutyát.

SZEMEK

A Chow-knak gyakran könnyes a szemük, melyet az entropium is okozhat. Ha a Chow szeme könnyes, beszélj az állatorvossal, aki megállapítja, hogy entropium miatt van-e vagy esetleg a könnycsatornával van probléma. Az entropiumot általában meg kell műteni. Műtéti úton eltávolítják a bőr fölösleges részét, ami zavart okoz, de az állatorvos lehet, hogy várni fog a műtéttel, amíg az arcrész teljes fejlődése végbe nem megy, nehogy ártsanak s szemnek. Ez a legbölcsebb út, de minden esetben az állatorvosnak kell erről döntenie.

LÉGZÉS

Néhány Chow (általában a nagyobb fejűek és rövidebb orrúak) légzési problémákkal küzdenek, ezt sokszor egy rendkívüli dolog, a lágyszájpadlás meghosszabbodása okozza, ami elég komoly probléma és sebészi beavatkozást is igényelhet. Ezt általában szokatlan melegben lehet észrevenni. Néha egy amúgy teljesen normálisan lélegző kutya is felhevülhet a nagy melegben vagy a stressz miatt és hőgutát kaphat. Ekkor azonnali intézkedés szükséges. Hogy a Chow le legyen hűtve, a legegyszerűbb megoldás az, ha hideg vagy langyos vízbe megfürösztjük, illetve ha hideg vagy langyos vízzel meglocsoljuk az egész testét, ettől leesik a testhőmérséklete. További állatorvosi segítség szükséges.

KIÁLLÍTÁSOK

Ha a Chow-t kiállításra viszed, beszéld meg a tenyésztővel, mert biztosan segíteni fog tanácsokkal. Először kutya nélkül látogass el, hogy lásd, hogyan zajlik egy kiállítás, mit kell a kutyának ott csinálnia. Mikor elkezdünk járni a kölyökkel, nagyon figyeljünk rá, hogy pozitív élmény legyen számára az első kiállítás, az emberek, a többi kutya és a kiállításon, a ringben való szereplés. Ha kutyád a kiállítási szereplést sikerélményként éli meg, újból várni fogja, hogy vidd. Ne felejtsd el, hogy az első kiállítások alkalmával a kutyád még csak kölyök és nem tud hirtelen annyi kitartást megszerezni, hogy induljon az ország minden lehetséges kiállításán (akkor sem, ha neked ez sikerülne!), ezért csak lassan kezdjél vele és ne fáraszd ki, nehogy megunja ezt az egészet. Bölcsen teszed, ha észben tartod, hogy a kiállítások kellemes időtöltések lehetnek számodra és a Chow számára is és akár nyer, akár veszít, ugyanaz a chow fog veled hazamenni. A bírók véleményei változhatnak, egyaránt lesznek jó és kevésbé jó kiállítási napjaitok, de a nap végén Neked ugyanúgy kell a kutyád szeretned! Ha számotokra jó eredmény született, vagy ha kevésbé jó, akkor is mindig ugyanúgy!

HIDEGBEN – MELEGBEN

A Chow-k szeretnek a hóban játszani, élvezik a száraz, hideg időt és boldogan fekszenek a szabadban órákon át.

Viszont, ahogy már említettem előzőleg, nagyon nem szeretik a nagy meleget, és vigyáznunk kell. nehogy felhevüljenek a nyári nap melegében. Meleg időben soha ne hagyjuk a chowt az autóban. Akkor sem, ha a nagy meleg mellé még szél is fúj, mert az autó nem szellőzik eléggé ahhoz, hogy a hőmérséklet lent maradjon egy parkoló fémdobozban!

A CHOW-CHOW KLUBOK

Az első Chow-Chow Klub 1895-ben alakult meg a standardadó országban, Angliában. Az 1900-as évek második felétől a világ sok országában jöttek létre klubok. A fajtakluboknak minden chow tenyésztő és fajtakedvelő tagja lehet. A tagok nagyobb részét a fajta kedvelői teszik ki, akik kapcsolatot keresnek hasonló gondolkodású, a chow-ért rajongó emberekkel. Mégis a tenyésztők és a szervezet vezetőinek feladata, hogy átfogó ismereteik és tapasztalataik alapján a kezdőket értékes tanácsokkal lássák el.

ÚTMUTATÁS A JÖVŐRE NÉZVE…

A legtöbb gazdi hűséges marad a fajtához sok-sok éven át és soha nem is szeretnének más fajtát! Emlékezz rá, hogy nem egy hízelgő ölebet fogsz kapni, mert a Chow jelleme már a régi időkben kialakult. Egy rendszeresen ápolt és megfelelően nevelt Chow állandó örömet jelent gazdáinak és sok dicséretet kap más emberektől is, ami a Chow tulajdonosok számára nagy öröm. Így próbáld meg Te is és tegyél meg minden Tőled telhetőt a fajta nálad lévő tagjával.

Broken Hill Thália 6 hetesen

&

Broken Hill Thália 11 évesen

Ha bármi problémád adódik a Chowd-dal vagy további tanácsokra, információkra van szükséged, nyugodtan keresd fel a kutyád tenyésztőjét, vagy bármelyik más jó érzésű tenyésztőt, vagy a fajtaklubot, hogy segítsen Neked.

0 Shares
Comments ( 0 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!