05
szept
A Chow-Chow tulajdonságai … vagyis kinézete, jelleme és a lelke

A Chow-Chow tulajdonságai … vagyis kinézete, jelleme és a lelke

0 Shares

Az „Istenek kutyája”, ahogy a kínai szerzetesek nevezték, tulajdonképpen külső és belső jegyeiről ismert. Első helyen van a kékesfekete nyelv, a hasonlóan pigmentált ajkak, a szürkésfekete íny. Olyan különlegességek, amelyek semmilyen más fajtánál nem találhatóak.

Szembetűnő az enyhén bizalmatlan, elutasító arckifejezése, a sötét tekintet, amelynek okozója az alsó és felső szemhéj sajátossága, hogy soha nem csukódik egymásra, csak éppen összeér. A különösen éles szemek (a chow ugyanis vadászatnál használja a szemét is) kicsinek hatnak a kerek, szőrrel fedett pofában. A fej és nyak körül különösen sűrű, felálló kemény szőrzet tekintélyt parancsoló és megközelíthetetlenséget sugároz. Azon túl, hogy nincs kutyaszaga, a vízhatlan bundának különös sajátossága van, ha vizes lesz, olyan az illata, mint a nedves gyapjúnak és nem ázott kutya szagú! A szögletes test és a hátra kunkorodó farok még a fő jellemzője a chow-chow-nak, valamint a már említett peckes járása.

Már kölyökként is komoly

Jellemének alapvető vonásait a standard is tartalmazza: büszke, méltóságteljes tartás, hűséges, mégis tartózkodó jellemű állat.

A chow kölykök rózsaszín nyelvvel és pihe-puha plüss szőrrel jönnek a világra. Leginkább aranyos kis mackókra emlékeztetnek, akivel mindenki legszívesebben együtt aludna. Már az egész fiatal állatra is jellemző, hogy komoly az arckifejezése. Mint minden más kölyökkutyák, a chow-chow-k is játszanak, de tartózkodóbb a viháncolásuk, rövidebb ideig tombolnak, mint más kölykök.

Ha a nyolcadik hét körül a nyelvük szederkékre színeződik, akkor kezdődik a kötődés időszaka, ebben a periódusban tanulnak a legkönnyebben és legszívesebben. Az új és remélhetőleg végleges gazdánál. Az anyától és az alomtestvérektől való elválasztást könnyedén feldolgozza egy fiatal chow, míg ha felnőtt korában kell gazdát cserélnie, akkor az nehéz eset, könnyen embergyűlölő lehet.

A chow-chow-t nem véletlenül nevezik „egygazdás kutyának”. Ha egyszer kötődik valakihez, akkor az örökre szól, rendszerint csak egy emberhez kötelezi el magát. Ha egyszer kialakul a sörényes kutya és gazdája között a bizalom, akkor biztosan számíthat az ember kutyája töretlen hűségére, megvesztegethetetlen lényére, a köztük lévő mély kötődésre. Akkor olyan kutyája van, amely ragaszkodik hozzá, de nem majomszeretettel, olyan, aki erős akaratát csak egyetlen ember előtt hajtja meg: a gazdája előtt, akit imád.

Még egy olyan tulajdonsággal rendelkezik, amellyel kivételt képez a többi kutya között, de ezt csak az fedezi föl, aki egy fiatal chow-chow kutya növekedését figyelemmel kíséri. Ennek az ebnek ugyanis évekre van szüksége, hogy teljesen kifejlődjék. Külseje és belső jelleme is először a negyedik, ötödik életévében alakul ki végleg és stabilizálódik.

Méltósággal megöregedni

A chow-chow szép életkor várományosa: 10-14 évig él, gyakran ennél öregebb is lehet. Idős korában sem veszít méltóságából és büszkeségéből!

Határozott gazdát igényel

Egy chow-chow-t könnyű nevelni, ha az ember megfelelően kezeli. Intelligens és félelmetes tájékozódó képességgel rendelkezik. Gyorsan felfogja, hogy mit kívánnak tőle és meg is teszi anélkül, hogy alávetné magát a parancsnak. Soha nem parancsot teljesít, hanem gazdája kívánságát, mert szereti őt. Egy chowt megnevelni azt jelenti, hogy megértetjük vele kívánságainkat. Ezt csak őszintén lehet. Mert a nagyon öntudatos kutya éber érzékeinek köszönhetően azonnal megérzi a legkisebb bizonytalanságot, gyengeséget és azonnal megszűnik benne a tisztelet. Ő maga sem játszik szerepet, semmiféle alakoskodásra nem vállalkozik. Éppen ezért nem is ugrál barátságosan az idegenekre, nem veti magát alá a másiknak az első találkozáskor. A sétánál is nyugodt, magabiztos gazdát kíván maga mellé, akinek az oldalán sétálhat. Ha a sétáltató mégsem magabiztos, akkor a chow-chow rögtön önálló lesz, megy a maga útján és a hisztérikus „gyere ide” sikolyokra pedig nem reagál.

Kiváló házörző

Az olyan átlagos kutyás feladatok, mint az apportírozás, akadályugrás nem tartozik a chow-chow szenvedélyei közé. A versenyfutás vagy más kutyákkal való hempergés sem érdekli. A chow a gazdájával tart és teljesen flegma akkor is, ha fajtatársaival találkozik. Nem provokálja a másik kutyát, de nem is tiszteli. Inkább kihívó, ahogy szétvetett lábakkal, halk morgással figyelmeztet, hogy nem kíván közelebbi ismeretséget kötni másokkal. Ha mégis valaki megtámadja, akkor védekezik. Csendben és célratörően. Hasonló visszafogottságot érezhet az az ember is, aki egy chow-chow kutyával találkozik. Nem barátságtalan, inkább hűvös és közömbös.

Egy chow-chow-t nem kell örző-védő kutyának nevelni, mert arra született. Készségesen védi gazdájának családját, annak otthonát. Nincs szüksége parancsra. Ha baj van, nem tétovázik, azonnal támad. Bár gyakran elég a puszta fenyegetése: a magasra tartott fej, az átható tekintet, ehhez párosul a mély morgás vagy egy rövid, vészjósló ugatás – az ilyen találkozás egy chow-chow kutyával nem tréfa!

Ez az állandó védelmi készenlét az egyik oka, hogy gazda és kutyája között feltétlen bizalomnak kell lennie. Rossz kezekben hamar ellenőrizhetetlen lesz egy chow-chow.

Lehet egyedül is hagyni

A chow-chow-nak nincs szüksége többórás, erőt próbáló sétákra, napi egy kiadós meneteléssel megelégszik. Szőrzete, bár a filcesedés elkerülése végett rendszeresen kefélni kell, csak ritkán igényel fürdetést. A chow egy tiszta állat, amely a pocsolyákat és a szennyfoltokat elkerüli. A chow nem egy olyan kutya, akit ne lehetne egyedül hagyni. Szerencsére nem hajlamos arra, hogy a lakást szétrombolja. A chow-chow nem igényli az állandó foglalkozást. Ha meghagyjuk önállóságát, akkor egy kiváló családtag lesz, aki ugyan nem mutatja ki hevesen érzelmeit, de megingathatatlan híve gazdájának.

Befolyásolja-e a kutya színe a jellemét?

Minden fajtánál, amelyeknél különböző színezet engedélyezett, a tenyésztők jellembeli különbségeket állapítanak meg. Így állítólag a vörös chow-chow az összes többi között a legkonokabb, míg a kék színűek odaadóbbak és finomabbak. A feketék állítólag kevésbé tartózkodóak, míg a legérzékenyebbek a fehér és a krémszínű kutyák.

Természetesen van a nemek között is különbség: a szukák rendszerint könnyebben nevelhetőek és inkább hajlamosak több érzelemre, mint a kanok.


Forrás: A rajzok a World Of Chow c. könyvből Anastasia Sokolova orosz művész munkái.

0 Shares
Comments ( 0 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!