11
febr

A kutyakiállítások világa

0 Shares

A kutyakiállítás definicóját tekintve: szépségverseny, de e szó csak egy általános meghatározás, a kutyakiállítás jelentése ettől sokrétűbb.

A kutyakiállítás egy különleges sport, akár résztvevője vagy, akár nézője.

A kutyakiállítás jelentése, ha nézője vagy

Látogatóként, avagy nézőként jelen lenni kutyakiállításon élvezetes, hiszen kutyabarátként olyan érdekes programokat láthatsz, mint például a különféle izgalmas kutyás bemutatók, az agility, a flyball, a frizbi, az őrző-védő, a rendőrségi, az engedelmességi, a dog dancing (kutyás tánc), melyek mindegyikében a kutyák különleges képességeinek lehetsz szemtanúja.

Nézőként jelen lenni kutyakiállításon, a felnőttek és a gyermekek számára egyaránt kiváló szórakozási lehetőség. A kutyás bemutatókon felül további szórakoztató programokban is kedvedet lelheted, mint például a különféle gyermek- és felnőtt tánccsoportok bemutató műsorai, élő zenei előadások, a humor percei humoristák közreműködésével, mindezen felül a kisebb gyermekek is hasznosan tölthetik az időt, hiszen a kutyakiállítások ideje alatt különféle érdekes gyermekprogramok várják őket.

Nézőként jelen lenni kutyakiállításon nemcsak élvezetes, de nagyon hasznos is lehet, hiszen sok pöttöm, nagy és óriás, rövid- és hosszú szőrű vagy akár szőrtelen, barátságos, avagy tartózkodó, számtalan különböző vidám, kedves és szépséges kutyafajtát láthatsz, a tenyésztőikkel személyesen találkozhatsz, és tőlük mindent megtudhatsz az általuk oly szeretett és tenyésztett fajtáról.

Ha fajtaválasztás illetve kutyavásárlás előtt állsz, kutyakiállításra kilátogatni és ott megismerni a tenyésztőket kiváló lehetőség lehet számodra és családod számára. Egy lelkiismeretes és a fajtáért elkötelezetten dolgozó tenyésztő szívesen beszélget a fajta szimpatizánsaival, megosztva a leendő érdeklődővel illetve akár a majdani vásárlóval minden fontos információt, amit a fajtával kapcsolatosan, illetve amit a saját tenyészetével, kutyáival kapcsolatosan tudni érdemes.

A kutyakiállítás jelentősége, ha kiállító vagy

A kutyakiállításon a kiállítók jó része tenyésztő, akik a fajta standard alapján a kutyáikról szeretnének véleményt kapni a fajtát elbírálni avatott nemzetközi küllembíróktól.

Kiállítóként részt venni kutyakiállításon várakozással és izgalmakkal teli, néha baráti, néha nem, néha sokat sejtető és ígérő, vidám és örömteli, néha szomorú és lelombozó, minden érzés csupán a kiállító és kiállított kutyája ringben való viselkedésének illetve megfelelő együttműködésének és abból következően az elért eredményüknek a függvénye.

A kiállításra való viselkedésbeli felkészítés már jóval előbb meg kell, hogy kezdődjön (de azért mégis előfordulnak olyan helyzetek, amikor ez nem jön össze, vagy nem megfelelően jön össze), a kiállítás előtti napokban grooming, a szőrzet elkészítése.

A kiállítás napján éjszakai/hajnali kelés és indulás, több órás autóút a kiállítás helyszínéig (reménykedve, hogy nem robbanunk le sehol az úton és tényleg odaérünk időben), szeretett kutyánkra való odafigyelés végig, hiszen az ő biztonsága és mindenkori testi- és lelkiállapota nagyon fontos.

Megérkezés a kiállítás helyszínére, bejutás a kiállítás területére a kutyákkal és felszerelésekkel együtt nem egyszerű, majd a ring megkeresése és a közelében egy biztonságos hely megtalálása szintén nem egyszerű. Lepakolás és a kutyák biztonságos elhelyezése, a továbbiakban folyamatos odafigyeléssel, sétával, kaki szedéssel, megint sétával, szőrzetigazítással. Az időjárás viszontagságait is figyelembe kell venni. Ha szerencséd van, melléd szegődik, ha nincs, összefagyhatsz és megfázhatsz a hidegtől, az esőtől, a széltől vagy szenvedhetsz a hőségtől. A többi kiállítót és kutyát is figyelembe kell venni, vigyázni a kutyánkra, nehogy véletlenül baj történjen!

Végigvárni, míg a fajta sorra kerül a bírói ringben, sok esetben órák telnek el így várakozással. Miután elkezdődött a fajtánk bírálata, kutyánk bevezetése a kiállítási ringbe, majd a lehető legjobb bemutatása. A bírálatunk végeztével vagy további várakozás a BIS kezdéséig, vagy hazaindulás. A hazainduláshoz előbb összepakolás figyelve a kutyáinkra és minden felszerelésre, hogy még véletlenül se hagyjunk ott semmit, majd az autónk megkeresése, a kutyák és felszerelések bepakolása.

És a kiállítás után megfáradva több órás autózás hazafelé, késő esti hazaérkezés, a kiállítástól elfáradt kutyáknak eledel és víz adása. És mindezek után jövünk csak mi, vacsora, fürdés és végül pihenés, pihenés, pihenés.

Ha netán voltunk olyan merészek, hogy egy több napos kiállítás mindegyik napjára beneveztünk, akkor az előzőekben leírtak megismétlődnek, melynek eredményeképp az utolsó nap végére holtfáradtan ágyba zuhanás. Ha túl messzire kell utazni, akkor érdemes kutyás szállást foglalni a kiállítás városában, hogy a kétszeri vagy 3 napos kiállítás esetén a háromszori oda-vissza utazás ne legyen fárasztó és anyagilag se legyen annyira megterhelő számunkra.

Ha pedig még merészebbek voltunk, beneveztünk és szándékunkban áll meg is jelenni a kutyánkkal vagy kutyáinkkal egy külföldön rendezett nemzetközi- vagy fajtaklub, netán egy World Dog Show vagy Euro Dog Show kutyakiállításon. az előzőekben leírtak megsokszorozódásával lehet számolni.

A kutyakiállítás vonzatai

Kutyakiállításra járni a kiállítók részéről lemondással, áldozatokkal, sok fáradozással, fáradtsággal és nem utolsósorban rengeteg pénzbeli kiadással (kutya/kutyák nevezési díja, a különböző városokban/országokban megrendezett kutyakiállításokra való utazás költsége + a költőpénz és amennyiben szállást foglaltunk, annak a költsége) jár.

Mindezekért cserébe új élményekkel, fajtakedvelő emberek megismerésével, baráti beszélgetésekkel, a kutyákkal együtt megélt szép percekkel, élményekkel leszünk gazdagabbak, szeretett kutyánk illetve kutyáink pedig szép illetve néha kevésbé szép és kevéssé egyértelmű kiállítási eredményekkel!

Pozitívumok kontra negatívumok

Kutyánkra illetve kutyáinkra minden időben legyünk büszkék, akkor is, ha nem azt az eredményt érte el illetve érték el, amit szerettünk volna! Amikor kijövünk a kutyánkkal a ringből egy szuper eredményt elérve, nagy az öröm, megdicsérjük és megszeretgetjük őt. Amikor kijövünk a kutyánkkal a ringből netán egy „nagyon jó” eredménnyel, nem annyira nagy öröm számunkra, sőt, leginkább lehangoló, de mindezek ellenére a kutyánkat ugyanúgy kell szeretnünk, hiszen semmi nem változik. Ha szuper eredmény ér el, illetve ha kevésbé jót, ugyanaz a kutya fog velünk a kiállítás után hazajönni. Ezt fontos minden kiállítónak észben tartani!

A kiállítások világa egy különleges világ, ha résztvevője vagy jelenleg, vagy voltál valaha, tudod, miről beszélek.

Néhány utolsó gondolat

Ha még nem voltál résztvevője eddig, sosem késő elkezdeni egy törzskönyvezett kutyával. Vagy akár egy keverék illetve törzskönyv nélküli fajtatiszta kutyával. Ma már a legtöbb kutyakiállításon rendeznek hobby kutya szépségversenyt is, ahol a keverék illetve a törzskönyv nélküli fajtatiszta kutyák versenyeznek! Ajánlom figyelmedbe! Nagy élmény lehet majd mindannyiótok számára!

Hogy mely Szervezetek mely városokban rendeznek kutyakiállításokat, meg tudod nézni a Kutya Portál 2019. évi kutyakiállítási naptárában>>. Ha megnyitod a naptárt és rákattintasz a kiállítások narancssárga színben látható helyszíneire, az adott kiállítás ajánlóját is elolvashatod, melyben megtalálod a kiállítási nevezéshez szükséges információkat.

Jó böngészést a kiállítások között és jó szerencsét mindazoknak, akik szeretik e sportot és részt vesznek a kiállítások világában!

0 Shares
Comments ( 0 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!